Popboks - Novo izdanje GRRR!Programa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Najave · 27.05.2013. 09:19

Novo izdanje GRRR!Programa

Novo izdanje GRRR!Programa, tokom dvodnevnog gostovanja festivala Novo doba u Pančevu, biće održano 1. juna, sa početkom u 19h, u prostoru Elektrika (ulica Radomira Putnika 7).

Putem razgovora koji organizuju Saša Rakezić i Kulturni centar Pančeva, biće predstavljena dvojica autora iz dva različita kraja sveta. To su američki strip crtač, illustrator i predavač David Lasky (inače gostujući umetnik Elektrike, čiji je rad izložen u pančevačkom Holu gradske uprave), i francuski umetnik i izdavač Jean-Jacques Tachdjian alias El Rotringo.

David Lasky dolazi iz Sijetla, neoficijelne prestonice savremenog američkog stripa. Radovi ovog autora zastupljeni su u brojnim časopisima i publikacijama, počev od (danas nepostojećeg) magazina Pulse, izdanje Tower Records, u kojem je tokom devedesetih Lasky objavljivao svoje strip-eseje na temu poznatih muzičara, do radova objavljenih u časopisu Kramers Ergot i u važnoj antologiji Best American Comics. U svom strip serijalu Boom Boom, on se poduhvatio različitih eksperimenata u stripu, među kojima je možda najbizarnji biografija Džejmsa Džojsa nacrtana u stilu superherojskih stripova kakve je kreirao Jack Kirby! David Lasky je autor i zanimljivih autobiografskih beleški u stripu, poput svog dnevnika u vreme kada se bavio isporukom hleba (za časopis City Arts), ali je takođe učestvovao u kreiranju edukativnog stripa o gripu, izdanje Ministarstva zdravlja države Vašington. Do danas najambiciozniji poduhvat ovog autora jeste strip novela “Porodica Karter – Ne zaboravi ovu pesmu”,  u saradnji sa scenaristom Frankom M. Youngom (izdanje izdavačke kuće Abrams, 2012.). Ovaj strip, koji je dobio dve  nominacije za nagradu Eisner, zapravo je životna priča porodice Karter, iz ruralne Virdžinije, ljudima iz naroda koji su postali prve zvezde kantri muzike, objavivši veliki broj ploča koje su se prodavale u milionskim tiražima između 1927. i 1944. godine, i zatim jednostavno nestali sa scene kada im je sve to dosadilo, tako da su danas prilično zaboravljeni, iako su uticali na značajne izvođače kao što su Woody Guthrie, Bob Dylan ili El Hank Williams, kao i na folk rivajval šezdesetih u celini.

El Rotringo je u svom rodnom Lilu samostalno objavljivao nezavisna izdanja i fanzine koji su još osamdesetih imali internacionalni karakter, možda po prvi put na jednom mestu okupivši neka od najznačajnijih imena evropskog i američkog alternativnog stripa. Njegov časopis, na ogromnom formatu - Sortez la chienne, koji je započeo sa izlaženjem 1986., najavio je jedan nov pristup u  francuskom i evropskom stripu: eksperiment sa formom i sadržajem. Nakon što je časopis prestao da izlazi 1993. godine, El Rotringo je nastavio da objavljuje nezavisna izdanja putem svojih edicija pod nazivom "La chienne". Takođe se bavi organizovanjem izložbi i radionica, kao i vlastitim umetničkom produkcijom, radom na stripu i grafičkim tablama.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.