Popboks - DUBIOZA KOLEKTIV - Apsurdistan [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 04.06.2013. 07:00 · 7

DUBIOZA KOLEKTIV

Apsurdistan

Više od četvrtine Amerikanaca ne zna da pronađe svoju zemlju na zidnoj mapi sveta. Dvadeset i kusur godina nakon raspada zajedničke države, iako sa lupom u rukama, bar smo u tome, svako u svom toru, bolji od njih.

Dario Stajić

Ocena:
6

(Samizdat)
 

"zamenite mi glavo, zamenite mi oči, da bom lahko pozitiven kot ste vi." - Otroci socializma



Dubioza kolektiv, oktet iz Zeničko-dobojskog kantona i Sarajevske županije, već deset godina su neprikosnoveni vladari unutar svog eko sistema. Na novom albumu, naročito posle više od milion "youtube" klikova za najnoviji singl Kažu, očigledno proširuju polje svoga delovanja.

Nastupajući uglavnom s pozicije potlačenih, na socijalnoj mapi prosto gledano/rečeno onih "dole", podsećaju nas da su - danas - pojmovi "levice" i "desnice" postali irelevantni, tj. da su ih oni "gore" doveli do apsurda i totalno obezvredili. Što prosečnog čoveka koji je daleko od centara moći/odlučivanja i koji veći deo svog (radnog) dana provodi obezglavljen u borbi da bi zaradio za kiriju, hranu, komunalije i ostale osnovne životne troškove, ili ne zanima nešto preterano, ili za to ne pronalazi dovoljno slobodnog vremena.

Neko ipak, profesionalno ili amaterski, živi od duhovne nadgradnje.

Šesti u nizu, dugosvirajući Absurdistan sledi matricu koja je na ovim prostorima uspostavljena tokom osamdesetih: ska i Maljčiki Idola; balkanski duvači - Discipline Kičme i Dečja pesma; TV semplovi i narodni humor - Rambo Amadeus i Balkan Boj.

Kako retki u struci poseduju impuls da tragaju za i apstraktnim i stvarnim "malim čovekom koji želi preko crte", imena političara moraju npr. da se serviraju pre kolektivne pljuvačine sa numere: Brijuni. Posledica je direktan pamflet, ali i devalviranje univerzalnog značenja i roka trajanja onoga što se peva i repuje. Na "brendiranje" imena lidera političkih partija vredi trošiti onoliko vremena koliko oni troše na pamćenje naših imena.

Za podsećanje, na međunarodnom planu, doduše sa nešto različitim radijusom, Dubioza pored dijaspora i rasejanja željnih zvuka zavičaja, opslužuje istu inostranu klijentelu kao i Kultur Shock, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra', Trovači, Magnifico, Let 3 i Goran Bregović. Tu ideološke razlike, sveprisutne na uslovno rečeno domaćem terenu i ne postoje. Antiglobalizam i "Op op opa, dolazi Evropa".

Obrada KUD IdiJota, Sjećam se u stilu Skatalitesa i s refrenom izvedenom u rangu najvećih hitova Parnog valjka, ugostila je saborce iz Hladnog piva i Atheist Rapa. Balkanski vrtlog ekspres lonac, pa ko voli, nek' izvoli.

Pored već pomenutog singla, izdvajaju se i nabrajaljka K.P. Dom feat. Lucić & Dežulović i kritika neopotrošačkog mentaliteta Kupi. Tradiciju citata sa kemp refrenom "Fa fa fašista" iz "Vidi vidi vidi" koje "sećam se" sa albuma 5 do 12 iz 2010, nastavljaju sa Krivo je more 2. Nešto za veterane i starce: Plavi orkestar i Divlje jagode. Balkanski Get Lucky i Random Access Memories.

Mnogi će da se iskaču i posipaju pivom uz Absurdistan, a koliko daleko dopiru poruke posle neplaniranog mamurluka?

Globalno? S obzirom na ograničeni rok ljudskog trajanja, svi smo "mi" hteli to ili ne, "dole". U hijerarhiji koja postoji u našim glavama, armijama, firmama, parlamentima i drugim organizacijama i sistemima ograničenog trajanja i delovanja, uvek postoji neko ko je iznad nas i neko ko je iznad njih. Iznad koga bi "mi" trebalo da budemo? Ko će mu ga znati? Šta znači "Čimburijada"?

Lokalno? "Bosna i Hercegovina je peta u svijetu po odlivu mozaka" - fazon "mozaka" uspeo, a kako je pacijent? Sorry, to morate da pitate svakoga ko se u tom haosu snalazi, ali ne i nas koji o tom haosu ovako indirektno, pa makar to bila i jedna obična recenzija, pišemo.



Komentari

  • Gravatar for Mile
    Mile (gost) | 04.06.2013. 09.32.20
    Konfuzne li recenzije!
  • Gravatar for
    YokoOvoOno | 04.06.2013. 18.01.56
    Recenzija po stilu podseća na umotvorine Dragana Kremera u kojima se sa istim ironijskim otklonom izveštava sa koncerata Cece i Depeche Mode. Ocena je manje bitna, jer slušaocima ionako ostaje muzika. Dubioza kolektiv je svirački na pravom putu, ali se oseća da još nisu dostigli svoj muzičarski vrhunac. Čudi me da nije pomenut Gogol Bordello kao očiglednija referenca od ex-yu bendova iz osamdesetih. Kao de su Disciplina, Rambo, Idoli itd. jedino merilo kvalitete muzičara sa područja bivše SFRJ. Mislio sam da je taj trip kritičare pustio od kada su Repetitor porasli i snimili drugi album. Trpanje Bregovića u isti koš sa ostalim bendovima u tekstu je u najmanju ruku maliciozno. Ima nas koji se sećamo da je posle filma Buena Vist Social Club svetom zavladala pomama za latinoameričkom muzikom. Kada je taj talas prošao, balkanska muzika je ušla u modu. Takozvani balkan beat je bio manje uspešan nego, recimo, kubanska muzika, ali je Bregović u tim okvirima bio i ostao Elvis. Koliko god da nam je nesimpatičan, on zabavlja belosvetsku publiku, a ne samo nostalgične gastarbajtere.
  • Gravatar for Stauros
    Stauros (gost) | 09.06.2013. 00.46.38
    Dubioza nije dostigla kreativni vrhunac i, sudeći po ovom albumu, izgleda da ga neće ni dostići. Očigledno prebrz ritam izdavanja albuma uzima svoj danak: oštrica se tupi i, paradoksalno, eksplicitniji tekstovi ne daju i jači efekat, nego suprotno. Sve zvuči nekako istrošeno, kao da se gubi svježina i prelazi se mantrično ponavljanje istih tema. Npr. spominjanje imena političara - čist senzacionalizam. Kao, mi to smijemo da uradimo, isprozivaćemo svakog poimence, sa sve akcentima. Pa danas svako može da priča šta hoće, nema više cenzure kao za vrijeme novog talasa, kad se eksplicitnost morala malo zamaskirati ne bi li se izbjeglo plaćanje poreza na šund ili čak zabranjivanje (slučaj "crk'o maršal"). Treba pronaći neku ravnotežu između jakog društvenog angažmana i univerzalnog značenja, kako ga je nazvao recenzent. Ni u muzičkom smislu Kolektiv ne pokazuje ništa novo, što ne znači da je loše, naprotiv. Oni su i dalje koncertna atrakcija, pa će dosadnjikavi i vazda ponavljajući tekstovi biti u drugom planu, iza kvalitetnog i efektnog scenskog nastupa.
  • Gravatar for pera
    pera (gost) | 09.06.2013. 14.42.30
    Mnogo čudne recenzije piše ovaj tip. Kratke a konfuzne.
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 09.06.2013. 21.57.10
    loseg li albuma
  • Gravatar for TURSKO PROLEĆE
    TURSKO PROLEĆE (gost) | 11.06.2013. 16.30.04
    https://www.youtube.com/watch?v=vknMrhr5p9c :)
  • Gravatar for KostaHU
    KostaHU (gost) | 15.07.2013. 14.37.18
    Juče sam ih gled'o, bezveze su i uživo, samo vrte isto, a o lyrics ni neću spominjati... Ocena: trash ska :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

PET SHOP BOYS

Electric

Albumi

ŽARKO RADAKOVIĆ I DAVID ALBAHARI

Knjiga o muzici

Knjige

SCOTT & CHARLENE'S WEDDING

Any Port in a Storm

Albumi