Popboks - ZVEZDANE STAZE: PREMA TAMI – J. J. Abrams - Utabana staza [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.05.2013. 14:10

ZVEZDANE STAZE: PREMA TAMI – J. J. Abrams

Utabana staza

Najnovije 'Zvezdane staze' nisu na nivou prethodnog dela iz 2009. godine, ali uspevaju da se, bez obzira na manjkavosti, preporuče kao sasvim pristojan repertoarski film i ugodno 3D iskustvo.

Đorđe Bajić

Ocena:
7

Naslov originala: Star Trek Into Darkness
Scenario: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof
Uloge: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Benedict Cumberbatch, Alice Eve, Karl Urban, Simon Pegg, Bruce Greenwood
Žanr: SF
Trajanje: 132 minuta
Proizvodnja: SAD, 2013.

 


Pre četiri godine J. J. Abrams je napravio pravo malo čudo – detaljno je remontovao Enterprajz i spasao posustali serijal. Novi film, Zvezdane staze: Prema tami, pokazuje znakove zamora – ne toliko kod reditelja, koliko kod scenarista Orcija i Kurtzmana (ovoga puta „potpomognutih” Prometejem i Kaubojima i vanzemaljcima kompromitovanim Lindelofom) koji se opasno približavaju teritoriji nenadahnutog i već viđenog. Prema tami je, istina, daleko od debakla, u pitanju je sasvim zgodan i funkcionalan SF, ali je pad kvaliteta primetan već od prvih minuta fima.

Zvezdane staze: Prema tami je zapravo zvanično-nezvanični rimejk Khanovog besa iz 1982. godine, verovatno najčuvenijeg/najvoljenijeg filma ove SF franšize. Nova verzija donosi remiksovanu i osveženu priču o Khanu i njegovim nepodopšitnama, najsavremenije specijalne efekte i 3D, ali to nije to. Chris Pine i Zachary Quinto su očekivano solidni kao kapetan Kirk i Spock, vidan je pokušaj produbljivanja njihovog odnosa, bez obzira što se kod prvog povremeno mogu primetiti tragovi umora i zasićenja. Ipak… Glavna zvezda filma je sjajni Benedict „Sherlock” Cumberbatch koji sa lakoćom zasenjuje sve kolege i koleginice, uključujući i Alice Eve kojoj ne pomaže ni skidanje u donji veš.

Entreprajz ovoga puta leti na auto-pilotu i ne izlazi iz dobro utabane (zvezdane) staze. Ponuđeno je uglavnom zabavno i svakako kompetentno, ali ne uspeva da oduševi kao prošlog puta. Što se J. J. Abramsa tiče - on nastavlja istraživanje svemira ali menja tabor. Za 2015. godinu je zakazana premijera sedme epizode Zvezdanih ratova i to upravo pod njegovom rediteljskom palicom.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige