Popboks - Nišville ostao bez finansijske podrške države [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 07.06.2013. 09:38 · 4

Nišville ostao bez finansijske podrške države

Nišville jazz festival neće ove godine dobiti nikakvu finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Komisija za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture Srbije odlučilo je da država ne treba više da finansira Nišville jer je "festival tokom prethodnih godina imao nejasnu programsku koncepciju i potrebna mu je kvalitetnija umetnička selekcija".

Organizatorima Nišvilea naročito je zasmetalo to što je konkurs za dodelu sredstava zaključen još u novembru prošle godine,a  rezultati se objavljuju tek sada.

"U našim najpesimističkijim pretpostavkama nismo očekivali da nas uopšte ne bude na spisku sufinansiranih manifestacija. To očigledno treba da pošalje poruku da Nišville kao brend umetničke muzike Srbije nije potreban srpskoj kulturi. Kada je reč o srpskim jazz festivalima, najviše je dobio Beogradski – dva miliona, a znatno manje Valjevski, Pančevački i Kragujevački festival, što su po mom mišljenju, takođe tek simbolični iznosi, a to je znak neuvažavanja jazz kulture u celini", rekao je direktor Nišvillea Ivan Blagojević, zaključujući da je ovakvom odlukom "festival vraćen 15 godina unazad".

Direkcija Nišvillea je u svom saopštenju navela da će dodatni trošak predstavljati povlačenje svih štampanih materijala na kojima je unapred Ministarstvo kulture i informisanja stavljano kao pokrovitelj festivala.

Među glavnim izvođačima na ovogodišnjem Nišvilleu biće Hubert Tubbs i Ginger Baker Jazz Confusion. Ovogodišnji NIšville jazz festival održaće se od 15. do 18. avgusta.

Od muzičkih projekata u Nišu, sredstva je dobio samo NIMUS (750.000 dinara) što predstavlja svega dva odsto od ukupne sume u toj oblasti. Ništa bolje nisu prošli ni mnogi drugi festivali širom Srbije koji ili nisu dobili ni dinar od Ministarstva kulture i informisanja ili su dobili simbolična sredstva koja nisu dovoljna ni za potrebe najosnovnijih troškova. Beograd je ove godine, zbog izostanka finansijske pomoći države, ostao uskraćen za jedini internacionalni festival pozorišta za decu i mlade (TIBA). U veoma teškoj situaciji je i BITEF. 

O ovoj temi će se govoriti i na konferenciji za novinare Festivala evropskog filma Palić koja će se u ponedeljak (12 časova) održati u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1). Na konferenciji će govoriti direktor festivala Palić Radoslav Zelenović, direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta Festivala) Blažo Perović, predsednik Saveta festivala i bivši ministar kulture Branislav Lečić, član Saveta festivala i reditelj Srđan Karanović i članica Saveta festivala i glumica Mira Banjac.



Komentari

  • Gravatar for
    Dejvid_prvi | 07.06.2013. 17.53.50
    "da bi zlo trijumfovalo, jedino što je potrebno je da dobri ljudi ne čine ništa" E.Burke Srbi odavno ništa ne čine, još ako udje GMO, bićemo debeli i jadni...a nismo ni sad daleko.
  • Gravatar for Banaćanin
    Banaćanin (gost) | 07.06.2013. 21.20.39
    Jedan od retkih mirnih festivala, bez ludila i narkomana...na djavi ruiniranoj, pored reke, pored buske...sve je tu...od jeftinog piva i roštilja do finog naroda. A autobus imate posle kad god, u Bg-u da ste u 7 ujutru. Stvarno jeftin i pristupačan festival, za sve one koji vole da uživaju u muzici. Trebate otići i doživeti, baš onako u inat, kako mi znamo, da podržite taj naš jug, kad ga već krug dvojke ne vidi više. Podrži da izdrži. Nišvil 2013! Pozdrav iz Zrenjanina.
  • Gravatar for sve što je bilo lepo sada biće ružno
    sve što je bilo lepo sada biće ružno (gost) | 08.06.2013. 03.37.00
    haha nema narkomana široko poznatih po agresivnom ponašanju. super što đez niđe veze nema s žutim, a i super što je pivo jevtino.
    • Gravatar for madrfadr
      madrfadr (gost) | 08.06.2013. 12.18.09
      a coltrane i miles davis? :D
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.