Popboks - Monografija o dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“ [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 18.06.2013. 15:05

Monografija o dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“

Na jubilarnom 20. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 13. do 19. jula, biće predstavljena monografija „Dodir večnosti “ o dobitnicima prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“, koju od 2000. godine FEF Palić dodeljuje istaknutim ličnostima iz Evrope i Srbije za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Autor monografije, koja će u dvojezičnom formatu (na srpskom i engleskom jeziku) biti promovisana na Festivalu je filmski kritičar Nebojša Popović. Naravno, izdavač je FEF Palić.

„Cilj monografije je da sve nas podseti na najvažnije trenutke u opusima dobitnika nagrade ’Aleksandar Lifka’. To je, s jedne strane, lako i lepo, a s druge i jako teško, jer toga ima mnogo i nije nimalo jednostavno ako želite da na prostoru od nekoliko stranica sažmete sve ono što o tako značajnim autorima i delima treba reći. A zatim, dela mnogih dobitnika nagrade ’Aleksandar Lifka’, a reč je vrlo često i o remek-delima, odavno nisu ili su veoma retko prisutna na malim i na velikim ekranima. Monografija treba da podseti na ta dela i da ukaže na mudru odluku Festivala evropskog filma Palić da u našoj sredini otrgne od zaborava neke od najvećih dometa evropskog i svetskog filma. Ukazujući počast dobitnicima, Festival evropskog filma Palić je doživeo da mu se kao festivalu počast i vrati. U prilog tome govori podatak da su 23 dobitnika lično primila nagradu „Aleksandar Lifka“ (od ukupno 26). Dobitnici su svojim boravkom na Paliću, bilo da je on, kao u slučaju Kena Louča (Ken Loach), trajao svega petnaestak sati ili sve vreme Festivala u slučaju većine, ostavili trag koji će biti registrovan u monografiji kroz fotografije i u formi izjava, intervjua, koje je napravio autor monografije ili odlična novinarska ekipa koja vrlo stručno radi svake godine Festivalske novine", kaže Nebojša Popović.

Spisak dosadašnjih dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka“:

  • Milena Dravić i Mikloš Jančo (Miklós Jancsó), 2000.
  • Jirži Mencel (Jirí Menzel) i Dušan Makavejev, 2001.
  • Gordan Mihić i Lučijan Pintilije (Lucian Pintilie), 2002.
  • Kšištof Zanusi (Krzysztof Zanussi) i Puriša Đorđević, 2003.
  • Živorad Žika Mitrović i Margareta fon Trota (Margarethe von Trotta), 2004.
  • Andžej Vajda (Andrzej Wajda) i Eva Ras, 2005.
  • Velimir Bata Živojinović i Teo Angelopulos (Theodoros Theo Angelopoulos), 2006.
  • Ištvan Sabo (István Szabó) i Ljubiša Samardžić, 2007.
  • Goran Paskaljević i Ken Louč (Ken Loach), 2008.
  • Ken Rasel (Ken Russel) i Miki Manojlović, 2009.
  • Goran Marković i Konstantin Kosta Gavras (Constantin Costa Gavras), 2010.
  • Lordan Zafranović (na slici)i Srđan Karanović, 2011.
  • Žan-Mark Bar (Jean-Marc Barr) i Zoran Simjanović, 2012.

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“ su čuveni ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov i poznati domaći reditelj Emir Kusturica.

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.