Popboks - Nišville traži razgovor i pita ministra kulture ko su članovi Komisije za dodelu sredstava [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 21.06.2013. 12:09

Nišville traži razgovor i pita ministra kulture ko su članovi Komisije za dodelu sredstava

Direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević uputio je otvoreni odgovor ministru kulture Bratislavu Petkoviću povodom "neprimerene komunikacije preko medija sa organizatorima festivala".

Blagojević u svom odgovoru ministru Petkoviću navodi da je "spreman za novi razgovor u vezi sa sredstvima koja je država ranije obećala Nišville festivalu".

"U planiranom budžetu Nišvila uvek je pomoć Ministarstva kulture bila najsigurnija stavka pa ne čudi što smo i napravili gubitak od dva miliona. Pismo koje smo nedugo zatim dobili sadržalo je niz uvreda kako tražimo nešto što nam ne pripada i da smo namerno napravili gubitak. Pismo očigledno nije pisao ministar jer je na sastanku sa nama rekao, citiram: 'Nišville je jedna od retkih manifestacija koja je zaslužila pomoć Ministarstva i spada u 20 najvrednijih festival u Srbiji'", navodi se u pismu Blagojevića.

Direktor Nišvillea dodao je i to da je Ministarstvo "ustanovilo praksu komuniciranja preko medija" i da "nije odgovorilo na tri dopisa festivala".

"Tražili smo prvo da nam se obrazloži zašto nas nema spisku, da bi se odmah posle toga u medijima pojavilo nepotpisano 'Objašnjenje' koje mi do današnjeg dana nismo dobili! Na kraju smo, 7. juna, poslali otvoreno pismo Ministarstvu, koje je dostavljeno i medijima, u kojem osim zvaničnog objašnjenja tražimo i da se objave imena članova Komisije (koja ovih dana, jedno po jedno, saznajemo iz medija: Branka Radović, Vojkan Borisavljević, Aleksandar Stamatović), da se navedu kritike koje su presudile da eliminišu Nišville, ali da se kaže i ko je napisao, a ko odobrio slanje uvredljivog 'Objašnjenja' medijima i zašto ono nije poslato i nama. Ni na to nismo dobili ni zvanični, a ni makar nezvanični telefonski odgovor! Uostalom, siguran sam da bi članovi Komisije a i ministar imali sasvim drugačiji stav kada je reč o Nišvilu, da je bilo ko od njih nekada došao na festival. Ministar Petković je zvanično pozvan da prošle godine otvori festival i uruči nagradu za životno delo Mići Markoviću,  ali je on u to vreme imao, kako je sam rekao, neodložne obaveze u Žiči! Koliko je odluka Komisije o Nišvilu diskutabilna, a uz to je objavljena  i sa šest meseci zakašnjenja (!), dovoljno govore i spontane reakcije javnosti, kako kroz medije, komentare na internet portalima i putem društvenih mreža", zaključuje se u otvorenom odgovoru Blagojevića.

Ministar kulture Bratislav Petković je prošle nedelje na Odboru Skupštine Srbije za kulturu rekao da "džezerima nije stalo do para, ali da će ipak ispitati rad Komisije".



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.