Popboks - Filmovi koji pomeraju granice i pune bioskope u Glavnom programu Festivala evropskog filma Palić [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 10.07.2013. 16:29

Filmovi koji pomeraju granice i pune bioskope u Glavnom programu Festivala evropskog filma Palić

U okviru Glavnog takmičarskog programa 20. Festivala evropskog filma Palić, koji će biti održan od 13. do 19. jula kraj jezera Palić i u Subotici, biće prikazano, između ostalih, novo ostvarenje Arija Folmana „Kongres“, izuzetno popularan rumunski film „O puževima i ljudima“, kao i ostvarenje „Dug i srećan život“ jednog od najznačajnjih novih ruskih reditelja - Borisa Khlebnikova.

"The Congress je novi film izraelskog reditelja Arija Folmana koji je ponovo pomerio granice filmske imaginacije i upotrebe animacije kao najavangardnijeg filmskog izraza. Njegov prethodni film Valcer sa Baširom hrabri je primer kombinovanja žanrova, i dobio je mnoštvo nagrada širom sveta, a prvi festival koji ga je nagradio bio je upravo Festival evropskog filma Palić. Odmah nakon premijere filma „Kongres“ na ovogodišnjem Kanskom festivalu, srpska publika ima  priliku da uživa u novoj kombinaciji igranog filma i animacije, koji uspostavlja nove standarde u filmskoj industriji", navodi se u saopštenju..
 
O puževima i ljudima
(Of Snails and Men) menja uobičajeno viđenje da iz Rumunije dolaze samo drame koje obrađuju teške životne teme, koje dobijaju nagrade na festivalima širom sveta. Reditelj Tudor Giurgiu uspeo je da napravi film koji u isto vreme zadovoljava ukus i najšire publike, ali i klasične festivalske publike. Ovaj film je postavio rekord kao najgledaniji rumunski film i, u isto vreme, uspešno je prikazan na brojnim festivalima širom sveta.

Dug i srećan život, film ruskog reditelja Borisa Khlebnikova, priča je o običnom čoveku koji želi da bude heroj, ali nije svestan svojih ograničenja. U Glavnom takmičarskom programu biće prikazan i film „Krugovi“ Srdana Golubovića, koji je nedavno uvršten u službenu selekciju „Nagrade LUX 2013“, kao jedan od 10 naslova koji promovišu bogatstvo, raznolikost i izvrsnost evropskog filma, a koju dodeljuje Evropski parlament.

Pored gore navedenih, Nikolaj Nikitin, selektor Glavnog takmičarskog programa, odabrao je i sledeća ostvarenja: Borgman (Alex van Warmerdam), finski Otvori mi se (Kerron Sinulle Kaiken), Časovi harmonije (Emir Baigazin), Jedi, spavaj, umri (Gabriela Pichler), U ime (Malgorzata Szumowska), Raj: Nada (Ulrich Seidl), Vi osvetljavate noć (Onur Ünlü), Raspad slomljenog kruga (Felix van Groeningen),  Selidba (Tri sobe/kuhinja/kupatilo) (Dietrich Brüggemann) i Moj pas Kiler (Mira Fornay).

Više o filmovima OVDE.

 

 

 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.