Popboks - BITKA ZA PACIFIK – Guillermo del Toro - Čudovišta i roboti [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.07.2013. 13:12 · 4

BITKA ZA PACIFIK – Guillermo del Toro

Čudovišta i roboti

Transformeri, sklonite se u stranu. Stigli su jaegeri.

Đorđe Bajić

Ocena:
7

Naslov originala: Pacific Rim
Scenario: Travis Beachman i Guillermo del Toro
Uloge: Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi, Charlie Day
Žanr: SF akcija
Trajanje: 132 minuta
Proizvodnja: SAD, 2013

 


Guillermo del Toro je jedan od najvoljenijih i najtalentovanijih reditelja današnjice, u to nema sumnje. Njegova filmografija je praktično besprekorna – od debitantskog Kronosa, preko prvog holivudskog filma Mimikrija, Blejda 2 i dva dela Helboja, del Toro je iznova i iznova dokazivao svoj raskošni talenat. Ipak, njegova dva najcenjenija filma, Đavolja kičma i Panov lavirint, nastali su izvan holivudskih studija, što po ko zna koji put potvrđuje da veliki budžet nije i garant kvaliteta.

Bitka za Pacific je najskuplji film u karijeri meksičkog reditelja (koštao je gotovo 200 miliona dolara). Bez obzira na ograničenje koja je nametnuo PG-13 rejting, Guillermo del Toro je uspeo da isporuči sasvim zadovoljavajući i, što je u ovom kontekstu i najvažnije, izuzetno zabavan letnji film o borbi džinovskih vanzemaljskih čudovišta željnih uništenja i specijalnih robota, jaegera, kojima upravljaju hrabri ljudski piloti. Bez obzira što Bitka za Pacifik nije na nivou rediteljevih najintimnijih filmova (Đavolja kičma, Panov lavirint), pa čak ni za holivudske uslove srednje budžetiranog Helboj serijala, ovaj naučno-fantastični spektakl nudi dinamičnu priču, simpatične likove i valjane specijalne efekte; u zbiru: preko dva sata odlične bioskopske zabave. U filmu nema glumačkih imena sa A liste, što može biti hendikep na blagajnama, ali je okupljena sasvim kompetentna ekipa koju predvode poznata TV lica, dva Charlija - Hunnam (Sinovi anarhije) i Day (Uvek je sunčano u Filadelfiji); dok su bitne uloge dobili i Idris Elba (Wire) i Rinko Kikuchi (Braća Blum). Del Toro je uspeo da u Bitku za Pacifik ubaci i svog omiljenog glumca Rona Perlmana, kome je pripala manja ali veoma efektna uloga.

Bitka za Pacifik je film za čitavu porodicu – deca će se oduševiti, a odraslim neće biti dosadno. Del Toro je uspeo da snimi komercijalni film, a da ne kompromituje svoj umetnički integritet i prepoznatljiv pečat. A to je postignuće koje svakako zaslužuje aplauz.



Komentari

  • Gravatar for Vladimir
    Vladimir (gost) | 22.07.2013. 05.49.11
    Odlična grafika. I to bi bilo to.
  • Gravatar for Stringer Bel
    Stringer Bel (gost) | 22.07.2013. 09.50.10
    eto i Idriza iz D Vajr
  • Gravatar for Frik
    Frik (gost) | 22.07.2013. 13.45.32
    Sigurno najbolji ovogodišnji blokbaster.
  • Gravatar for
    VoivodBG | 24.07.2013. 00.53.13
    Spektakl. Dizajn robota i čudovišta je na zavidnom nivou, i bitke su zaista spektakularne u 3d-u. Mada meni je smetalo što se od previše detalja tokom borbi, sve zamuti. Ima i ljudske drame koja ne guši glavni tok priče. Idris Elba je neverovatna pojava na velikom ekranu. Poseduje stas, glas i autoritet. Ron Perlman ostvario zabavnu sporednu ulogu. Čak i sporedni likovi (npr. doktori) poseduju dobru hemiju sa humorističnim situacijama, što je uvek plus, jerbo su generalno humor u ovim velikim spektaklima banalizovali do srži. Guillermo je zaista odradio valjan posao, i verujem da je zaista voleo rad na ovom filmu. I nije bilo lako da se sve informacije u vezi ovog sveta i kako funkcioniše postave u film od 2 sata. I ostanite do kraja odjavne špice jer imate završnu scenu na kraju. Ko ovo propusti, radi na sabotiranju sopstvene zabave.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige