Popboks - Cinema City od 26. avgusta do 1. septembra [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 01.08.2013. 11:36 · 1

Cinema City od 26. avgusta do 1. septembra

Ovogodišnji internacionalni filmski festival Cinema City održaće se od 26. avgusta do 1. septembra u Novom Sadu.

"Uprkos neizvesnoj situaciji u vezi s finansijskom podrškom i generalno slabom podrškom kulturnim manifestacijama od strane ključnih institucija, festival Cinema City će ipak doživeti svoje šesto po redu izdanje", navodi se u saopštenju organizatora.

Tokom ovogodišnjeg festivala biće prikazano preko 130 filmskih ostvarenja svrstanih u jedanaest selekcija. Na festivalu će biti predstavljena najnovija ostvarenja domaće kinematografije, ali i kako se navodi "izuzetni filmovi svetske filmske produkcije, kao i kvalitetni filmovi mladih autora čiji budžet ne prelazi 10.000 dolara".

Ove godine, filmovi će biti prikazani na deset gradskih lokacija među kojima su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Vojvodine, Galerija Matice Srpske, Akademija umetnosti Novi Sad, bioskop Arena Cineplex, Arena 3D Open Air, Amstel Open Air, The End Café, SKC Fabrika.

Festival će premijerno otvoriti mađarski film Final Cut:Ladies and Gentelmen reditelja Giorgija Palfija, koji je bio prikazan na festivalu u Kanu. "Ovo izuzetno filmsko ostvarenje sastoji se od kadrova iz 450 svetskih filmskih klasika i predstavlja svojevrstan odgovor reditelja i kritiku mađarske vlasti zbog odustva finansijske i svake druge podrške umetničkim i filmskih stvaraocima", piše u saopštenju organizatora.

Sva filmska ostvarenja podeljenja su u jedanaest selekcija. U okviru selekcije Nacionalna klasa biće prikazane najnovije produkcije domaće kinematografije. Filmske ekipe biće gosti ovogodišnjeg festivala.

Selekcija Exit Point donos pregled najboljih filmova svetske filmske festivalske scene. U okviru ove selekcije biće prikazani filmovi koji su bili zapaženi na festivalima kao što su Berlinski, Roterdamski, Sandens, Kanski, na festivalima u Torontu, Lokarnu i drugim prestižnim filmskim festivalima. Selektor ovih filmova je Dubravka Lakić, filmski kritičar i novinar lista Politika.

U okviru selekcije Hungry Days biće prikazani prvi i drugi filmovi mladih autora koji su postigli uspehe i bili primećeni na svetski značajnim filmskim festivalima. Zanimljivost u vezi s ovim filmovima jeste njihov ograničeni budžet koji kreativnim i talentovanim autorima nije predstavljao prepreku ka stvaranju kvalitetnog filma. Selektor ovih filmova je Stefan Ivančić. Nova selekcija na festivalu jeste Fresh Danube Films koja je podržana od strane Evropske kulturne Fondacije iz Holandije, a u okviru koje će biti prikazani filmovi autora dunavskog regiona. I ove godine, selekcija Up To 10.000 Bucks donosi filmove snimljene  budžetom manjim od 10.000 dolara, koji nije predstavljao ograničenje u stvaranju kvalitetnih filmova.

Selekcija Film It Loud, predstavlja izbor Tonija Šarića, direktora festivala muzičko-dokumentarnog filma DORF iz Vinkova (Hrvatska). Selekcija je rezultat istoimenog projekta podržanog od strane  IPA CROSSBORDER programa sufinansiranog od strane Evropske Unije. U okviru ove selekcije, publika će imati prilike da pogleda savremena ostvarenja hrvatske kinematografije.

Respect to… predstavlja selekciju posvećenu velikanima svetske filmske scene čija su ostvarenja bitno uticala na istoriju svetske i domaće kinematografije, a ove godine je posvećena izraelskom reditelju Eranu Riklisu, koji će ujedno biti  i gost festivala.
Selekcija Planet Rock donosi neka od najboljih filmskih muzičkih ostvarenja, ali i filmove koji neguju drugačiji životni stil i vrednosti prikazujući savremenu umetnost u različitim formama. U okviru selekcije Planet Rock biće prikazano ukupno deset filmova.
Nova selecija festivala jeste Beldox@CinemaCity u okviru koje će biti predstavljeni neki od najzapaženijih ostvarenja prikazanih na beogradskom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma Beldocs. U okviru Special Screenings selekcije biće prikazani filmovi koji se tematski i idejno izdvajaju od ostalih selekcija, dok CC shorts predstavlja selekciju kratkometražnih nagrađivanih filmova u izboru selektora Petra Protića.

Ljubiteljima filma i mladim filmskim profesionalcima interesantan će biti Cinema City Campus koji predstavlja edukativnu filmsku platformu koja će ugostiti neke od najveštijih predavača i koja će omogućiti da se kreativne ideje pretoče u stvarnost. 

Cena ulaznica iznosiće 150 dinara za sve projekcije, osim za projekcije 3D filmova čija će cena biti 350 dinara. Besplatan ulaz biće omogućen u okviru lokacije Park Open Air i na Amstel žurkama.

"U proteklih šest godina, festival Cinema City posetilo je preko 350 hiljada zaljubljenika u filmsku umetnost, a prikazano je preko šest stotina filmova", dodaju na kraju organizatori.

 Komentari

  • Gravatar for Cock Pacifikator
    Cock Pacifikator (gost) | 01.08.2013. 12.05.08
    Pussy Cinema_
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.