Popboks - IN MEMORIAM - Allen Lanier [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 15.08.2013. 16:13

IN MEMORIAM

Allen Lanier

Allen Lanier, klavijaturista i gitarista američke grupe Blue Oyster Cult i svojevremeno saradnik i saputnik Patti Smith umro je juče u Njujorku, objavili su članovi benda na svom Facebook profilu.

Jovan Ristić

Jovan Ristić, Beta



Lanier je hospitalizovan zbog hronične opstruktivne bolesti pluća (HOPB), usko povezane s pušenjem, od koje je juče preminuo u 67. godini.

"Pušenje mu je naposletku došlo glave", napisao je pevač Blue Oyster Culta, Eric Bloom povodom smrti svog prijatelja i kolege.

Lanier je 1967. godine u Njujorku, s gitaristom Donaldom "Buck Dharmom" Roeserom i bubnjarem Albertom Bouchardom, osnovao psihodeličnu grupu Soft White Underbelly.

Ona će prvo promeniti ime u Stalk Forrest Group (1969) a potom - posle neuspelog izdavanja albuma prvenca i delimične izmene postave - u Blue Oyster Cult (1971).

Lanier je u Blue Oyster Cultu svirao klavijature i ritam gitaru, a paralelno je sarađivao sa Patti Smith sa kojom je od 1971 do 1979. bio u ljubavnoj vezi.

Za Smithovu je napisao muziku za pesme Elegie i Kimberly koje se nalaze na njenom znamenitom debiju Horses (1975).

Smithova je, sa svoje strane, napisala nekoliko tekstova za Blue Oyster Cult, uključujući prvi značajniji radio hit Career Of Evil (1974), kao i Fire Of Unknown Origin koja otvara istoimeni hit album iz 1981. godine.

Allen Lanier je svirao na svim studijskim albumima Blue Oyster Culta osim na Club Ninja (1985), čiji komercijalni zvuk sa manjkom autorskih kompozicija toliko nije mogao da svari da je privremeno napustio grupu.

Svirao je sa bendom do 2006. godine, kada se povukao, ali je prošle godine nastupio sa originalnom postavom u Njujorku, povodom četrdestogodišnjice osnivanja benda. Tada je Columbia izdala box set sa svim albumima benda snimljenim od 1972. do 1988.

Blue Oyster Cult su u početku bili američki odgovor na Black Sabbath, ali je njihov stilski eklekticizam izmicao olakom kategorisanju u žanr heavy metala.

Sa albumima Blue Oyster Cult (1972), Tyranny And Mutation (1973), Secret Treaties (1974) i On Your Feet Or On Your Knees (1975) uticali su kako na metal bendove (Metallica) tako i na američku punk scenu (Minutemen/Firehose).

U doba najveće slave, u vreme albuma Agents Of Fortune (1976) i Spectres (1977), koncerti Blue Oyster Culta su zbog pionirske upotrebe lasera privlačili veliku pažnju, a zato su bili i predmet kontroverzi.

Najveći hit benda (Don't Fear) The Reaper (1976) klasika je rok muzike, a kritičari su ovu pesmu nazivali "najlepšom pesmom The Byrds koju The Byrds nisu napisali".

Snimanje ove pesme bilo je predmet popularnog skeča u Saturday Night Live iz 2001. godine, u kojem glumac Christopher Walken igra producenta Brucea Dickinsona koji stalno traži od Blue Oyster Culta da muzici dodaju "još kravljeg zvona" (more cowbell).



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike
Od istog autora