Popboks - GUL Y MARLONES DO BRANDO - Osvježavajući plod [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 31.03.2006. 00:00 · 1

GUL Y MARLONES DO BRANDO

Osvježavajući plod

Bivši bubnjar Haustora i Discipline kičme se svojim frontmenskim debijem pridružuje nizu novotalasnih insajdera koji ispisuju postskriptum tog značajnog yu-rock poglavlja. Već u prvoj pesmi on kroz stihove pozdravlja Haustor i Koju, uspostavljajući osećanje neusiljenog pripadanja široj slici koje će potrajati do kraja albuma

Marko Artuković

Ocena:
6
6/10





Novi talas se, uz lik i delo Đorđa Balaševića, pokazao kao jedan od vitalnijih delova sfrjugoslovenskog pop nasleđa. Nekadašnji bubnjar Haustora (član benda na svim albumima izuzev ritmički pretežno mašinskog Bolera, na kojem je gostovao) i Discipline Kičme (Nova iznenađenja za nova pokolenja) Srđan Gulić Gul se svojim frontmenskim debijem Osvježavajući plod pridružuje nizu novotalasnih insajdera koji ispisuju postskriptum tog značajnog yu-rock poglavlja. Gulovo iskustvo uključuje i rad na zagrebačkom Radiju 101 koji je, uz Džuboks i Ritam, bio jedan od ključnih medija kada su u pitanju hranjenje i oštrenje ušiju slušalaca drugačije muzike u velikoj Jugoslaviji.
Ni ljudi koji čine Marlones do Brando nisu bez kilometraže: Haustor, Film i Psihomodo Pop samo su neki od sastava u kojima su svirali muzičari koji su na Osvježavajućem plodu pratili autora, bubnjara i pevača Gula.
Kao što sam izbor pratećih svirača nagoveštava, Gul se Osvježavajućim plodom ne udaljava puno od svog minulog rada. Već u prvoj pesmi Poljubi me on kroz stihove pozdravlja Haustor i Koju, uspostavljajući osećanje neusiljenog pripadanja široj slici koje će, uglavnom kroz pitki, nekonvencionalni ska i reggae, potrajati do kraja albuma.
Sazvučja Osvježavajućeg ploda nisu daleko od lakših nota Haustora, Vještica i post-Haustor Rundeka. Ipak, žovijalnost na kojoj Gul insistira boji album autentičnim jarkim bojama. Gulov „program“, izložen u numeri John Cleese Reggae Rock and Roll, vrlo je jednostavan: „Bom bom bom, glazba optimizma, bom bom bom, riječi bez cinizma“.
Audio:
Osvježavajući plod nije, doduše, neprestano razdragan i bezbrižan. Seta koja ga povremeno nijansira (Pismo, Vojska, Zadnja), međutim, blaga je i udobna. Iako na albumu ima tuge, on je u potpunosti lišen očaja i besa.
Ovo je ploča za ekipu, neopterećena i druželjubiva. „Novi val, novi val, Juventus – Arsenal“, peva Gul u pomenutoj Poljubi me; zajedništvo i fudbal upečatljivi su motivi na albumu koji je jednako pogodan za proslavljanje pobede i za oplak ivanje poraza. Čovek, što se Gula tiče, nije sam – pod uslovom da ispunjava simpatični uslov iz numere Naharanjah: „Budi ti, al budi ko ja“. A to, prema autoportretu koji iscrtava Osvježavajući plod, znači: dobrodušni entuzijasta koji više mari za dobro raspoloženje nego za suptilna estetska pitanja.


Komentari

  • Gravatar for milan
    milan (gost) | 17.07.2010. 17.24.49
    Obozavam domacu muziku,zato sam tu!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.