Popboks - ALBUM MARTA:<br> BELLE AND SEBASTIAN - The Life Pursuit [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.04.2006. 00:00

ALBUM MARTA:
BELLE AND SEBASTIAN

The Life Pursuit

The Beatles, Beach Boys, Byrds, Big Star, The Smits, The Rolling Stones, Steely Dan, Elvis Costello, Elton John, T-Rex, Van Morisson, Paul Weler, R.E.M., Prefab Sprout, Delgados… Glazgov via San Francisko

Branislav Predojević

Ocena:
8
8/10





Deset godina diskretno i tiho, negde na rubovima britanske scene, građena karijera škotskih pop čudaka uspešno je krunisana prošlogodišnjom kompilacijom najboljih singlova Push Barman To Open Old Wounds. Novi album logičan je korak dalje, oslonjen na njihovu formulu eklektičnog popa duboko uronjenog u tradiciju pop muzike, no i dalje ukrašenog prepoznatljivim detaljima.
Može li se unutar tog, moguće ograničenog stila pronaći put ka promenama? Sudeći po The Life Pursuit – može, i to vrlo lako: lebdeće melodije, snene muško-ženske vokalne kombinacije, zvonke gitare, hipnotički ritmovi, funkcionalni duvačko-gudački ukrasi, osnove na kojima je ova škotska skupina stvarala svoj stil, uz mnogobrojne uplive uticaja koji i nisu bili toliko vidljivi u proteklom delu karijere, prisutni su i na novom albumu.
BELLE AND SEBASTIAN
Naravno, način na koji ih koriste upravo je ono što karakteriše Belle and Sebastian: nenametljivo i potpuno prilagođeno njihovom viđenju pop muzike kao idealnog sredstva za izgradnju zvučne kulise radosti i tuge. Elektronika, semplovi, funky ritmovi, blues rifovi, u veštoj produkciji Tonyja Hoffeara (Beck, Supergrass...) i samog benda savršeno su uklopljeni u nove pesme – kao da su oduvek bili tu.
Da to tako funkcioniše jasno je čim u uvodnoj Act Of The Apostle Part 1 čujete pulsirajuće ritmove i naglašeni vokal Stuarta Murdocha, koji se polako pretvaraju u zanosnu melodiju sastavljenu od zvukova klavijatura i pratećih ženskih vokala. A pred trenutak kad pesma prelazi u krešendo sve se naglo završava ostavljajući vas sa željom za još jedno slušanje.
Što ne bi bilo problem da za njom ne sledi isto tako uzbudljiva Another Sunny Day, koja zvuči kao neki susret ranog R.E.M-a sa Brianom Wilsonom iz doba kad je njegova glava stvarala melodije u kojima ste mogli da osetite kalifornijsko sunce i morske talase. Ni traga od hladnih škotskih brda.
BELLE AND SEBASTIAN
Da stvar bude bolja, susret sa narednim pesmama otkriva i neko novo/staro raspoloženje Belle And Sebastian: glam-rockersko u White Collar Boy, blues/brit-pop štih u The Blues Are Still Blue, jazziranu baladu Dress Up In You (sa suludim trubačkim deonicama), „soul plavih očiju” u Funny Little Frog i To Be Myself Completely, funky-plesno u Sukie In The Graveyard ili esenciju čiste radosti u Song For Sunshine.
The Beatles, Beach Boys, Byrds, Big Star, The Smits, The Rolling Stones, Steely Dan, Elvis Costello, Van Morisson, Elton John, T-Rex, Paul Weler, R.E.M., Prefab Sprout, Delgados… samo su neka od slavnih imena pop istorije skrivenih u The Life Pursuit.
Audio:
Da ne bude zabune, sve to i dalje zvuči dovoljno prepoznatljivo za B’n’S: kao i sâm naš stvarni život, magična kombinacija melanholije i optimizma pretočena u zvuk čiste pop pesme. Između sivog Glazgova i sunčanog San Franciska.
Kalifornija, to je bio njen san...


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.