Popboks - PRINCE - 3121 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.04.2006. 00:00

PRINCE

3121

I pored stanovitog prošlogodišnjeg povratka u formu ili, bolje reći, u dosluh sa samim sobom na albumu Musicology, Prince je ponovo probudio svoj hitmejkerski duh, i u potpunosti se sa bavljenja muzikologijom fokusirao na pesme i njihov mainstream potencijal. Kao da su godine u poluilegali, provedene u hirovitom natezanju sa zahtevnom industrijom, uticale na to da se harizmatični umetnik zaželi da opet bude u centru pažnje

Svetlana Đolović

Ocena:
7
7/10





Govoriti o njegovom značaju, uticaju, jedinstvenosti, upornosti, inatu, ekscentričnosti, nema potrebe. Ako držite do svoje muzičke informisanosti i opšte kulture, morate ponešto o tome da znate.
Kako se on sa skoro 50 godina života i 30 godina karijere nosi sa tekućim prilikama u mainstreamu, u društvu koje je dobrim delom izašlo ispod njegovog šinjela, primer je ovaj album. Tvorac jednog od najautentičnijih izraza u popularnoj muzici, izuzetan je između ostalog i zato što je tokom cele svoje karijere uspevao da aktuelne tendencije u r&b-ju sagleda i neprimetno i suptilno udomi u svoje stvaralaštvo, tako da nikad nije zvučao ni staromodno, ni sezonsko-trendi.
Iako je performerski talenat - vokalna prepoznatljivost i instrumentatorski virtuozitet - postao njegov zaštitni znak, Prince je zapravo kao autor pesama (songwriter) zaslužio svoje mesto u Aleji Velikana. Kriza autorskog identiteta poslednjih desetak godina usmerila ga je ka masturbatorskom manirizmu, tokom kog ne pamtimo gotovo nijedan čestiti singl.
* * *
I pored stanovitog prošlogodišnjeg povratka u formu ili, bolje reći, u dosluh sa samim sobom na albumu Musicology, Prince je na novom, 3121, probudio svoj hitmejkerski duh, i u potpunosti se sa bavljenja muzikologijom (čitaj: mršenja) fokusirao na pesme i njihov mainstream potencijal. Kao da su godine u poluilegali, provedene u hirovitom natezanju sa zahtevnom industrijom, uticale na to da se harizmatični umetnik zaželi da opet bude u centru pažnje.
PRINCE: 3121
Namerno ili ne, izlazak ovog albuma koincidira sa njegovim navodno konačnim razrešenjem diskografske drame, na zadovoljstvo zaposlenih i znatiželjnih strana. Sve u svemu, kockice su se složile da 3121 bude njegov istinski povratak na veliku scenu koju je nekoć sam stvarao. Kako je kapitalistička stvarnost surova, posebno prema bivšim zaslužnim poreskim obveznicima, valjalo je pronaći način da i nova i stara publika budu zadovoljne.
Prince je, u tom smislu, načinio jedan šarmantni rimejk najuspešnijih trenutaka svoje dosadašnje karijere, tako da nove pesme imaju svoj autorski identitet i hit-prijemčivost a da pri tom neodoljivo podsećaju na njegove velike ranije uspehe.
* * *
Citiranje samog sebe, legitimno u bilo koje svrhe, ne treba mu uzeti za zlo jer se ima utisak da su baš takvi „nalik starim“ aranžmani najbolje rešenje za date pesme. Eh, lisac je on. Black Sweat, Fury, Word, Love, Te Amo Corazon, Lolita, Beautiful Loved & Blessed tu su, dakle, da podsete na Kiss, Little Red Corvette, Sign O’ The Times, Get Off, The Most Beautiful Girl, Let’s Go Crazy, Diamonds And Pearls...
Pesme za koje, kad ih čujemo, kažemo – „E to je Prince!“.
Audio:
A njih ima dovoljno na 3121 da nam bude toplo oko srca kad pomislimo na ovog malenog rastom a grandioznog talentom čoveka. Za one koji se prvi put susreću sa njegovom muzikom, u pauzi do novog Pharrella i Kanye Westa, ovo će biti taman koliko treba zabavno i poučno gradivo i eventualni poziv za temeljnije upoznavanje.
Vrhunski zabavljač i prvoklasni hitmejker, danas izvesno više ne pomera granice pop muzike, ali svojom umetničkom vitalnošću i životnom radošću i dalje impresionira sve generacije.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.