Popboks - THE KOOKS - Inside in, inside out [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.04.2006. 00:00

THE KOOKS

Inside in, inside out

Engleski post-punk kvartet koji je 2006. godinu započeo novim singlom i ostrvskom turnejom. Borba za deo kolača Arctic Monkeys ili Hard Fi se nastavlja. Ključna rečenica ovog prikaza glasi: “... The Clash bili ponosni na ovu pesmu da su je oni kojim slučajem snimili”

Dragan Bošković

Ocena:
7
7/10





Nisam znao čemu da se nadam u slučaju debi albumu The Kooks. Da li je u pitanju još jedna nova velika engleska nada (ekipa iz Brajtona), koju će uvek pretenciozna ostrvska štampa preuveličati kada već snime dva singla spremna za download prodaju? Još jedan brit-pop bend? Još jedan brit-upišite-pravac-bend?
Omot je obećavao uzbuđenje, čupavi momci sa gitarama u rukama, to je već neki dobar znak, sto mu gromova. Kao i svaki pravoverni rock bend, broj četiri je prava mera za članstvo, prosek godina je 20, i imaju sreću da su velike diskografske kuće ponovo u pomami za novim, uzbudljivim grupama, koje po mogućnosti treba dobro da izgledaju ( vizuelno, UK odgovor na Strokes? ), kao pre desetak godina nakon velikih uspeha Oasisa, Blura ili Supergrassa (sa kojim se The Kooks dosta porede).
Dakle, sve karte su na njihovoj strani, uključujući i čak tri pesme na top 40 UK listi singlova (podrška velikog Virgina).
THE KOOKS
Nakon uvodne, akustične pesme Seaside, momci isporučuju nesputanu energiju u See The World, brzo i žestoko, kako i treba. Sofa Song je samo nešto malo ublažena, ali Eddie Gun je furiozna od samog početka pa do kraja, 2:14 minuta hidrogenske energije, zaboravite na glupave energetske napitke, slušajte ovu pesmu, ako vas to ne podigne, predajem se, zreli ste za penziju.
Tad sledi, kao da ovo nije bilo dovoljno, biser albuma, Ooh La, perfektna mid-tempo pesma, sa zaraznom, veselom melodijom, koja će dugo ostati u pamćenju svakog ko bude u prilici da je čuje, jedan od kandidata za singl godine, već sada. Iznenađuje zrelost ovako mlade grupe da dovede pesmu do perfekcije, za ukrašavanje sitnim detaljima koji neće ugušiti osnovnu nit. Desetka do neba.
Posle ovakvog početka, sledeće pesme će vam neizbežno zvučati, potpuno neopravdano, bleđe. Nezasluženo, napominjem, jer već You Don` t Love Me je u istom tempu kao i sve prethodne pesme, dok She Moves On Her Own Way spušta loptu na zemlju, ali i dalje sve zvuči veselo, opušteno, nadasve bezbrižno, jednostavno, nećete biti u stanju da odolite šarmu koji izbija iz svake pore ovog albuma.
Matchbox, neočekivano ali dobrodošlo donosi nešto raggae-filinga, taman toliko da poželite više da ga čujete, rekoh već: momci imaju dara za detalje. Naive i I Wan`t You Back nisu uzbudljive u istoj meri kao ostatak albuma, i u ovom mini dvoboju pobeđuje druga pesma zbog efektne završnice.
Zatim slede If Only i Jackie Big Tits, koje nas vraćaju duhu prve polovine albuma. To znači - kratko, brzo i žestoko kod prve, ili - totalno blesavo kod druge pesme.
Onda dolazi nešto potpuno drugačije. Time Awaits se preterano ne uklapa u duh albuma, ali mislim da bi The Clash bili ponosni na ovu pesmu da su je kojim slučajem snimili. Proverite da li sam u pravu. Pesma ima dva zbunjujuća, lažna kraja, simpatično, mladalački otkačeno.
Na kraju, iskusno, dolazi najsporija pesma, tužbalica, Got No Love, koja će vas brže spustiti nego što vas je Eddie Gun podigla. Ipak, dobra pesma.
THE KOOKS
Ok, neki će reći, ima li nešto što ne valja? Hm, moja mračna strana bi primetila da sve ovo pomalo, ili na nekim mestima, malo više liči na Hot-Hot Heat, zbog boje glasa pevača Luka Pritcharda. Ili na The Coral. Ili na neke od mnogobrojnih sladunjavih pop grupa.. Pa naravno da ima mana.
Ali, nijedna se od njih ne tiče kvaliteta samih pesama, i pozitivnosti koja snagom supernove zrači iz albuma. Da rezimiram: uvek bih menjao dva Killersa, Bravery, ili neke od sličnih hype bendova za jedan Kooks.
Opšti trend novih engleskih grupa nalaže da se zahvati što više različitih uticaja i pravaca, što ne mora da bude loše ako se ima mere i znanja, ali može da pokaže i nedostatak sopstvenog stava. Za The Kooks je još rano reći šta će da prevagne, sledeći album će dati pravi odgovor ili ga samo zakomplikovati.
Video:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.