Popboks - ZOMBIE ANIMAL - Milic [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.05.2006. 00:00

ZOMBIE ANIMAL

Milic

Ovakav album bi u nekoj drugačijoj/normalnoj situaciji bio među boljim mainstream izdanjima. U muzici beogradske grupe Zombie Animal preovlađuju oni momenti alternativnih tokova koji su na Zapadu šire prihvaćeni i imaju velike tiraže

Nebojša Marić

Ocena:
7
7/10





Retoričko pitanje bi moglo da glasi: ima li nešto pozitivno da se kaže o srpskoj rock sceni posle famozne dvehiljadite godine? Spisak teškoća sa kojima se (zlobnici bi rekli - još uvek) suočava je nepregledan: kvalitet, medijska situacija, malo tržište, generacije odnegovane na Pink estetici, estradni i konzervativni duh koji provejava istom tom rock scenom...
Bendovi koji svoju afirmaciju i publiku nisu stekli buntovnih 90-ih (KKN, Darkwood Dub, Eyesburn...), ili ranije (Obojeni Program, Partibrejkers...), prinuđeni su da svoj prostor traže preko alternativnih kanala, samizdata i interneta. Po broju kvalitetnih izdanja domaća rock scena je više nego zahvalna za praćenje.
To je ukratko kontekst u kome deluju Zombie Animal, beogradski bend iza koga stoje Boris Milić i Tina Stupar. Muzika koju prave je crossover mekšeg alt. rocka i gitare na granici metal i grunge zvuka. Već na prvo slušanje neosporna je kvalitetna produkcija koja prevazilazi izdanje ovakvog tipa, kao i dobro promišljeni gitarski i vokalni aranžmani (album je sniman dve godine). Sa izuzetkom tri pesme (Tad u oazi i O tebi su na srpskom, pesma Milić je instrumental), celokupni materijal je na engleskom što može otvoriti dodatnu nedoumicu o dometu ovog izdanja.
Zombie Animal
Zombie Animal se, na žalost, dobro uklapaju u ovdašnje prilike. Nikada objavljeni prvi album, medijska margina, entuzijazam, dugogodišnje spremanje novog izdanja, zatim, kao krajnji rezultat takvog napora, dobijamo kao finalni proizvod samizdat sa simpatičnom figuricom na omotu.
Takav način delovanja, DIY koncept, nije nepoznat na ovim prostorima. On je izrastao iz bogate fanzinske tradicije, estetike delovanja sa margine, i oslanja se na sada već mnogima dostupne, tehnologije za kvalitetno beleženje i umnožavanje audio i MP3 zapisa.
Ohrabrujuće deluje relativno dobra medijska prihvaćenost sastava Ventolin. Pominjanje Ventolina nije slučajno. I jedan i drugi bend pevaju na engleskom (izuzeci ovde čine pravilo) i sami izdaju svoje albume. Tu, međutim, prestaje svaka sličnost. Za Ventolin, s obzirom na muziku i pristup, samizdat koncept je iznuđen koliko i prirodan. Za Zombie Animal se to ne može reći.
Zombie Animal
Na primeru pesme Illusory impulses ova razlika je možda najjasnija. Radio-friendly produkcija, pozitivna energija, refren u stilu horskog pevanja koje se odmah lepi za uši - sve navodi na zaključak da Zombie Animal imaju pregršt pop potencijala koji će, po svoj prilici, ostati neiskorišćeni. Slično stoji stvar i sa pesmama Emptiness weights pretty heavy, najuspelijim pop momentom na albumu, kao i Flying in a bubble, koja obilato koristi vokalno nasleđe Dolores O' Riordan.
Album Milic ima prepoznatljiv zvuk. Kristalna arpeđa i ženski vokali na granici šapata i razgovetnog pevanja se smenjuju sa oštrim rifovima. Tako zvuči Shining, efektna mešavina pop psihodelične atmosfere i gitara visokog adreanalinskog napona.
Go spread your wings! ima sličan, zarazni, recept: power pop metal sa upečatljivim ženskim vokalom. Manje uspele su pesme u kojima dominiraju metal i nu-metal ugođaji kao što je Trapped-free.
Slika licemernog sveta u kome je svaka iskrenost smešna preovlađuje na albumu. Rešenje se traži ili u razmeni pozitivnih osećanja ili u jednom unutrašnjem svetu kao utočištu iskrenosti. Pesme na srpskom su ljubavne i na ivici patetike, sa mnoštvom romantičnih motiva (noć obasjana svetlošću vatre, vodeni san, oblaci bola...). Zombie Animal ne deluju sigurno na domaćem jezičkom terenu.
Ali, u situaciji u kojoj je očigledno da su jedini pokretači entuzijazam i ljubav prema muzici svako upuštanje u detaljnije obrazlaganje slabih mesta može delovati neukusno. Album Zombie Animal bi u nekoj drugačijoj, da ne kažem normalnoj, situaciji bio među boljim mainstream izdanjima. U njihovoj muzici preovlađuju oni momenti alternativnih tokova koji su šire prihvaćeni i imaju velike tiraže na Zapadu.
Jednostavnije rečeno, sa spiska uticaja koji možete pročitati na sajtu, posle slušanja albuma otpadaju My Bloody Valentine. U svakom slučaju, Zombie Animal zaslužuju veći prostor od onog koji su prinuđeni da sami sebi naprave.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.