Popboks - DEATH CHANTS - cdR [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.05.2006. 00:00

DEATH CHANTS

cdR

Najuzbudljiviji najtiši radikalni umetnički koncept ove sezone – to je ukratko odličje koje su osvojili Death Chants. Neodoljiva sonična folk melanholija, koja pretpostavlja aktivno učešće slušaoca, prepoznatljiv je zvuk njihovog istoimenog debija

Nebojša Marić

Ocena:
6
6/10



O načinu na koji postoje i razmišljaju Death Chants možda najbolje govore informacije koje su dostupne na sajtu benda. Space-folk je žanrovska odrednica kojom opisuju svoju muziku; predstavljaju se samo imenima (Rafi, Paul, Michael, Alison i Mark). Da bi dobio ostale informacije, ako već ne želi da odustane, znatiželjnik je prinuđen da na osnovu jednog kratkog foto albuma, metodom slobodnih asocijacija, sam rasporedi kockice dok sluša muziku.
Šta je zanimljivo na toj web stranici?
Najpre upada u oči niz crno-belih fotografija koje datiraju iz prve polovine 20. veka. Na jednoj od njih nalazi se Mervin LeRoy, režiser i producent (radio je za oba giganta, WB i MGM ), čovek koji je ponudio prvi nedeljni ugovor od 50$ Lani Turner...
Jedan od članova benda sedi u društvu bake i deke, sa podignutom čašom...
Prva slika je crtež lobanje i zove se Smrt, dok slika probe predstavlja još jedan jednostavan crtež koji prikazuje ljude koji obavljaju ritual...
DEATH CHANTS
Početak albuma Death Chants, low-fi zvuk i folk gitara sa krajnje svedenom harmonijom, kao i njegov ostatak, zvuči upravo kao prizivanje sablasti, sablasti rane američke muzike koja opseda avangardne obrasce 20. veka (minimalizam, atonalnost, noise...).
Pesma For Good sastoji se od dva izlomljena akorda, sonične viole i elektronike. Minijatura Dead Birds je ispunjena zlokobnom atmosferom. Jedna od fotografija sa sajta prikazuje naslovnu stranu istrošene pesmarice Twenty-five best folk songs...
Album Death Chantsa poseduje nekoliko izuzetno smelih momenta. Njegov rani vrhunac je pesma Ascent by Silver Blood, post-rock koji je u stanju da vas u jednom trenutku, svojom statičnošću i zapanjujućim jednoličnim zvučnim ostatkom na kraju, dugo ostavi izbezumljene. Fotografija Humbox kao da prikazuje kako nastaje takav zvuk.
Jedan član benda (Paul) prikazan je, za razliku od ostalih, pomoću crteža. Liči na sveca čije oči nemaju boju. Drugi vrhunac je Dopelganger, hipnotička struktura sa soničnim odbljescima. Njen početak sastoji se od niza elektrifikovanih ambijentalnih eho poteza iz kojih izrasta prelepa napeta repetitivnost.
DEATH CHANTS
Završnica Wet leaves će vas ubediti da u dobrim rukama Rickenbacker gitara i posle toliko godina može progovoriti na nov način. Bez suvišnih efekata, Wet leaves je hrabro minimalno sviranje koje prepušta slušaocu da sam oblikuje pesmu u svojoj glavi.
Pogledajte fotografiju Mark of Death.
Audio:
Na margini prostora koji je neinteresantan globalnoj industriji zabave svoje mesto našli su Death Chants. Taj prostor je ispunjen intimnim, soničnim treptajima i atmosferičnim eksperimentima. To je umetnički univerzum koji sve podređuje sebi, u kome nema mesta hladnoj proračunatosti, konzumentskom hedonizmu, vizuelnom marketinškom egzibicionizmu.
On je najčešće nedostupan zbog svega što nam se svakodnevno isporučuje i što smo, nažalost, navikli da zovemo muzika.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.