Popboks - THE VINES - Vision Valley [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 16.05.2006. 00:00

THE VINES

Vision Valley

Iako na prvo slušanje može zazvučati pomalo naivno i sažeto do granice šturosti, Vision Valley zvuči vrlo čistokrvno, stabilno, sa nekoliko tipičnih rokačina negde između Ash, Nirvane i Hivesa i nekoliko dirljivih brit-popera

Sonja Rajin

Ocena:
6
6/10





Negde sredinom 2002. Vines su mogli da postanu ozbiljni rivali Strokesa. Iako je pojedine iritirala arogancija u stilu braće Gallagher i naglašeno podražavanje žmirkanja Thoma Yorka, ovaj australijski sastav atomskom brzinom je dospeo do udarnih termina na MTV-u i (pre Franz Ferdinand, Bloc Party i sada Arctic Monkeys) pomalo isforsirano se našao na NME i Q listi najboljih albuma svih vremena.
Posmatrano sa distance, Highly Evolved te godine jeste bila odlična, pametno osmišljena muzička slagalica, u kojoj su mnogobrojni ekstatični kritičari pronašli lepršavost Beatlesa, agresivnost Nirvane, pa i nevinost Kinksa ili Stone Rosesa.
Da li zbog njihove zdrave drčnosti i blage nostalgičnosti, fantastičnih okolnosti ili precizno odabranog producenta (Rob Schnapf, koji je potpisao ključne albume Elliota Smitha i Beckovo remek-delo Odelay), bila je to ploča koja zavređuje pažnju. Ovakvim uspehom Vines su istovremeno sebi postavili visok kriterijum koji, nažalost, neće uspeti da ispune.
THE VINES
Vision Valley je njihov treći album, objavljen nakon dvogodišnje pauze i već dobro poznatih problema (kod pevača Craiga Nichollsa je 2004. godine dijagnostikovan poseban vid autizma, što je dovelo u pitanje dalji rad benda; zbog toga su mu zabranjene iscrpljujuće turneje i višečasovni medijski nastupi; prošle godine napustio ih je basista Patrick Matthews da bi se posvetio svom bendu Youth Group).
Suprotno očekivanjima, ovde nema ni traga od terapeutskih, teskobnih, oslobađajućih aluzija kojima su razmažene rock zvezde tako često sklone. Očigledno je da su The Vines posle prilično mlakog albuma Winning Days (2004) pokušali da se vrate dobro oprobanoj formuli malo-kobejnovskog-dranja-malo-stajpovske-melanholije.
THE VINES
Iako na prvo slušanje može zazvučati pomalo naivno i sažeto do granice šturosti (osim završne, nijedna pesma ne traje duže od dva minuta), Vision Valley zvuči vrlo čistokrvno, stabilno, sa nekoliko tipičnih rokačina negde između Ash, Nirvane i Hivesa (Fuck Yeh, Anysound, Nothing's Comin'), i nekoliko dirljivih brit-popera (Candy Daze, Going Gone, Take Me Back).
Nažalost, ironični singl Don't Listen to the Radio zvuči neverovatno prozaično, tekstovi povremeno škripe, a u pesmama poput Futuretarded i Gross Out teško da imaju ikakav smisao.
Celinu zaokružuje vrlo dobar flojdovski omaž, šestominutna sanjiva Spaceship. Kao da su se plašili "Be Here Now" sindroma, pa nije bilo više ovakvih stvari, previđajući da im upravo nedostaje češće odstupanje od granica očekivanog.
Audio:
Možda je ovo album koji traži strpljenje, ali nije razočarao. Uostalom, ne obaraju se rekordi svaki dan.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.