Popboks - ALBUM MAJA:<br>GNARLS BARKLEY - St Elsewhere [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 01.06.2006. 00:00

ALBUM MAJA:
GNARLS BARKLEY

St Elsewhere

Ko je zapravo taj Gnarls Barkley? Koji je razlog njegovog dolaska na našu planetu? Gde je uopšte taj St Elsewhere? Istina je na internetu, gde se trenutno događa Francuska revolucija muzičkog biznisa

Svetlana Đolović

Ocena:
9
9/10





Pre samo sedam meseci, kada je pesma Crazy procurela na Internet, samo su retki vizionari mogli da predvide kakva revolucionarna sudbina čeka dvojicu ekscentričnih muzičara, čiji je udruženi talenat pet meseci kasnije dao svetu prvi broj 1 jedne zvanične liste singlova (i to ne bilo koje, već britanske) osvojen samo na osnovu plaćenih downloada.
Iako u društvu opčinjenom informacijama i novim tehnologijama, ovaj slučaj ne izgleda tako posebno ili neverovatno, on je važan pre svega zbog toga jer je ozvaničio jedan višegodišnji, nezaustavljivi proces u konzumaciji popularne kulture, jer je prodrmao sve konzervativce i skeptike, te nametnuo nove standarde i otvorio nove perspektive u megalomansku, predvidljivu u muzičku mašineriju.
Bilo da je sabotaža ili poslednji podli marketinški trik, 2006. ostaće zabeležena kao godina Francuske revolucije za muzički biznis. Naravno, za ovakav poduhvat, trebalo je naći i prave junake.
GNARLS BARKLEY
Ne slučajno, ime jedne polovine tandema Gnarls Barkley – Brian Burton, zvani Danger Mouse, poznato je već internet policiji od ranije. Da, to je onaj ludak koji se usudio da prčka po Beatlesima i da ih mulja sa Jay Z-jem, bez pitanja Michaela Jacksona. Autor kontroverznog Gray Albuma, koji mu je doneo neverovatan publicitet i pomilovanje od Vrhovnog suda mejdžora, tako je viđen kao idealan kandidat za ovu ujdurmu koja se spremala na svetskom nivou.
Onaj savršeni ‘duševni’ element koji je nedostajao njegovoj maštovitoj virtuoznosti pronađen je u liku velikog Thomasa Callowaya, zvanog Cee Lo, čija je dotadašnja karijera nestrpljivo čekala jednu ovakvu priliku.
Pošto je Crazy već sada viđen za singl godine i to ne samo u Britaniji (gde su već sedam nedelja uzastopno na vrhu liste), hajde da se pozabavimo sudbinom albuma prvenca koji dolazi iz ove čudne laboratorije.
Ono što na prvo slušanje imponuje kod slušanja St Elsewhere je njegova konciznost, tematska autentičnost, te alternativna spremnost na rizik sa očiglednim mainstream ambicijama.
Sa takvim kvalitetima, i podrazumevajućim netipičnim pristupom hip-hop žanru bilo bi, u najmanju ruku, nepravda da ne ponovi uspeh jednog Speakerboxxa (Outkast) ili College Dropouta (Kanye West). Po svom soul searchingu i suptilnosti emocija stoji rame uz rame sa Miseducation of Lauryn Hill.
Njegov psihodelični karakter i manično-depresivni duh čine ga pravim izazovom za sve nepronađene indie-rockere, koji bi lako jednu svoju himnu (Creep) mogli da zamene drugom (Crazy).
GNARLS BARKLEY
U tematskoj sferi, koja se nemalo bavi mračnim stranama ljudske psihe, St Elsewhere odiše nesvakidašnjom novomilenijumskom melanholijom. Pojedinac okupiran sobom, posmatra svet kao istovremeno kobno i podsticajno mesto, ali ostaje pri tezi da i svetlo i mrak dolaze iznutra.
Ovaj propovednik kaže da ih valja prigrliti u oba slučaja. Zapitanost i neprilagođenost, kao istovremeno blagoslov i prokletstvo, postaju tako centralne teme Cee Loove poetike, koja će odgojiti još jednu generaciju samosvesnih freakova, osuđenih da žive u unifikovanom svetu gde svi žele da liče jedni na druge.
GNARLS BARKLEY
Estetika misterioznog Gnarlsa Barklyja, oličenog u dve suprotne jing-jang polovine je filmsko-stripovska: prolaze tu razni Supermeni, Paklene pomorandže, Vejnovi svetovi... Zato St Elsewhere počinje i završava se zvukom projektora. Zato se njihov logo zove Love Gun (pištolj koji puca srca).
Imajući u vidu nestrpljivost savremenog slušaoca, sve numere na ovom albumu su neobično kratke - najduža traje tri i po minuta. Vrlina ili mana? Iako na trenutke pesme zazvuče kao tizeri, ostavljajući nas sa “hoćemo još” na usnama, svaka je začudno celovita kratka pop forma koja čini sastavni deo uzbudljivog 40-minutnog zvučnog mozaika.
Za one koji se pitaju ima li ovde još koji Crazy hit, reći ću - ima. I koliko god to zvučalo kao blasfemija, i bolji – Smiley Faces, i luđi – Storm Coming, i tužniji – Who Cares i razigraniji The Last Time.
O pevačkim kvalitetima Cee Loa će se tek pričati. On je onaj veliki soul pevač novog vremena koga smo čekali.
Ko je zapravo taj Gnarls Barkley? Koji je razlog njegovog dolaska na našu planetu? Gde je uopšte taj St Elsewhere?
Istina je tamo negde. Na internetu.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.