Popboks - VRATA DO VRATA (NABOER) – Pal Sletaune - Brutalni hičkokovski Bergman [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.07.2006. 00:00

VRATA DO VRATA (NABOER) – Pal Sletaune

Brutalni hičkokovski Bergman

Next Door je film koji je u glavi zamišljen pa tek onda pisan, u jednom ključu stvoren od prvog slova do poslednje tačke

Pavle Simjanović

Ocena:
7
8/10

Scenario: Pal Sletaune
Uloge: Kristoffer Joner, Cecilie A. Mosli, Julia Schacht, Anna Bache-Wiig, Michael Nyqvist
Producent: Pal Sletaune
Muzika: Simon Boswell (11 filmova Lamberta Bave)
Trajanje: 75 minuta
Proizvodnja: Danska/Švedska/Norveška, 2005.
Web: http://www.nfi.no/film/nextdoor




Vrata do vrata norveškog reditelja / scenariste / producenta Pala Sletaunea (koji je, ako je IMDB-u verovati, nekoć odbio da režira American Beauty jer mu se nije svideo scenario) počinje kao prosečan srpski studentski film. Johna, povučenog i smetenog činovnika (kakvih smo se u pomenutima nagledali) ostavlja devojka. Tako emotivno oštećen, upoznaje dve susetke koje znaju sve što mu se dešavalo zahvaljujući tankim zidovima u zgradi. Sa jednom od njih se upušta u sadomazohistički odnos, van japanskog šok filma, retko viđene brutalnosti. Tako napadnut i lišen privatnosti, poljuljan u dotadašnjem shvatanju normalnog ispoljavanja seksualnosti, njegov krhki svet se u potpunosti ruši...
VRATA DO VRATA (NABOER) – Pal Sletaune
Ruši, ali ne na način koji bi bio očekivan. Za razliku od precenjenog i na mahove genijalnog korejskog Old Boya, za koji je reditelj zamislio premisu (pa onda, s teškom mukom i skoro preko volje, kompletirao scenario), Vrata dovrata je film koji je u glavi zamišljen pa tek onda pisan, u jednom ključu stvoren od prvog slova do poslednje tačke. Do polovine filma sumnjamo da znamo šta gledamo, ali je takođe jasno da nešto tu nije pravo. Stan Johnovih susetki je neobično komplikovan, John je u odnosu sa njima inertan i pomirljiv do granice iritantnosti, flešbekovi Johnovog raskida sa devojkom su nervozno prekinuti.
Dok scenaristički skida slojeve svoje priče, Sletaune rediteljski otkriva svoje uzore. Sa strane psihološke analize, mada on možda ne bi želeo da prizna, to mora da bude, u ovakvoj vrsti filma neizbežni Bergman, verovatno duboko urezan u kolektivno nesvesno skandinavskih reditelja. Sa strane upliva u seksualnu patologiju, i to je nešto što reditelj priznaje i verno gaji, Hičkokov Psiho. Uz to, građenjem samosvojnog i od realnosti uznemirujuće malo ali dovoljno udaljenog sveta, Sletaune je filmu dodao izvesnu kasnolinčovsku začudnost.
VRATA DO VRATA (NABOER) – Pal Sletaune
Ipak, sloj koji bi ovaj film izdigao iznad igre sa prikazivanjem brutalnosti i davanjem odličnih opravdanja za isto, čime je od samog početka spasen za poslednje vreme karakterističnog eksploatacijskog brutaliteparbrutaliteizma, kao i iznad zanimljive i inteligentne psihološke studije glavnog junaka kao da nedostaje, bar bez ozbiljnih naknadnih čitanja i učitavanja.
Ključ za potencijalnu razradu jedino je moguće naći u dve Johnove susetke. Šta su one? Eros i Tanatos? Dve strane njegove ličnosti, jedna koja pokazuje i druga koja sputava bolest? Može se razmišljati i, ako nađete sagovornika dovoljno zaludnog, razgovarati na tu temu. I bez toga, Vrata do vrata je odličan filmski primer za mlade srpske reditelje. Film je umereno jeftin, a iz neiskompleksirane kinematografije pa ne glumi nešto što nije; u isto vreme promišljen na nivou teme, scenarija i forme. Moguće je...


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi