Popboks - LIVE - Songs From Black Mountain [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.07.2006. 00:00

LIVE

Songs From Black Mountain

Live je sredinom 90-ih nekim slučajem isplivao na grunge talasu, poput mnogih drugih bendova bivajući pogrešno identifikovan sa istim pravcem. Domaća publika ih se može sećati po hit albumu Throwing Copper, i nekoliko često emitovanih spotova, posle čega je, bar nama ovde, izgledalo kao da je Live potpuno nestao. Ali, ne lezi vraže...

Miloš Trifunović

Ocena:
2
2/10




Reći da postoji velika kvalitativna razlika između ukusa kritičara i ukusa širih konzumentskih masa predstavljalo bi potcenjivanje sposobnosti ovih drugih. Nije greh da se izvođač otvoreno prilagođava prijemčivosti kod publike, ali postoji određena mera za sve stvari. A Live su preterali sa zaslađivanjem, do granice lošeg ukusa.
Ono što je nekada bio rock za tinejdžere, koji je mogao na neki način da bude uklopljen u grunge priču, dalekih 90-ih, u međuvremenu je postao akustični pop, i u žešćim momentima refrenski zasnovan hard rok.
LIVE
Ako vam je pevač Ed Kowalczyk nekada i delovao kao duhovno bogata osoba, pogotovo imajući u vidu njegov pseudomonaški izgled, svaka takva predstava će vam pasti u vodu kada čujete banalni tekst o seksualnom odnosu uvodne pesme River. Muzički, pesma ne obećava ništa dobro jer ne samo da zvuči suviše poznato, neoriginalno i prevaziđeno, već i ukazuje na fundamnetalni nedostatak mašte. Ali da može da bude još gore pokazuje sledeća numera, Mystery, sa refrenom “Your mystery keeps on turning me on“, sa kič gudačkom sekcijom u pozadini.
Pesme koje sadrže klavijature razbijaju monotoniju, što je možda jedini originalniji momenat na albumu. Pesma Wings se ističe svojim refrenom, najviše se približavajući power-popu i najkomletnija je pesma na albumu.
U sadržaju pesama, Live nam nude jeftini altruizam i optimizam, u njihovom svetu sve nekako dolazi na mesto, tako da i nema nikakvog pravog iskušenja. Ljubav uvek pobeđuje, uvek ima nade, patnja se spominje tek toliko da se demantuje u moćnom optimističnom refrenu. Pa čak i tema rata (na koju, eto, ni Live nisu imuni) predstavljena je u bezbojnoj varijanti, da se niko ne uvredi ili ne zabrine.
LIVE
Sa ovolikom brigom za to da se slušalac ničim ne uznemiri, kao i da mu se olakša pristup, album je ogoljen do krajnje bezličnosti, te je muzika grupe Live najpogodnija za emitovanje na benzinskim pumpama i supermarketima.
Kada bi bend makar i na trenutak odustao od vokala i gitara koje smo toliko puta čuli do sada drugde, i udahnuo pesmama neki sadržaj, postojala bi mogućnost da Live budu makar korektan mainstream bend, što su nekada zaista i bili.
Pitanje je da li je danas ikome potreban bend koji svira himnične balade na granici sa Bon Jovi ’ajmo-svi-ruke-gore metalom, potpuno operisan od ironične distance, kao da se 80-e nisu završile. To umesto njih danas dobro čine Darkness, čiji pristup i te kako uključuje samoironiju, ma koliko se činili naivnim. Površnom optimizmu i atmosferi u kojoj se slavi sve što postoji, kojima zrače Live, može se suprotstaviti stih jednog domaćeg pesnika koji kaže: „pesma bez bola je k’o tekma bez gola“.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.