Popboks - THE SOUNDS - Dying To Say This To You [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.07.2006. 00:00

THE SOUNDS

Dying To Say This To You

Istinski uzbudljiv i hedonistički album, pokretan talasima energije koju isijava, snagom nuklearne elektrane pevačice Maje Ivarsson. Lepa devojka peva, škrguće besno kad zatreba, ubedljivom snagom kao kakav verski fanatik. Žena muške energije

Dragan Bošković

Ocena:
6
6/10




Osamdesete se uvek, kao ubica u petparačkom romanu, vraćaju na mesto zločina. Ovoga puta to čine u obliku grupe koja, opet, dolazi uz Švedske. Kvintet za glas, sintisajzere i gitare – umire da nam nešto kaže. A možda je sve ovo prvenstveno namenjeno Americi, kad ih već tendenciozno porede sa pop/electro/punk kolegama Blondie.
Šveđanim The Sounds je ovo drugi album, nakon debija Living In America (2003), izdanja koje je anticipiralo neke bendove koji su se naknadno pojavili – The Killers, recimo. Pominjanje njih nije slučajno: Dyuing To Say This To You je producirao Jeff Saltzman, ključni čovek za zvuk Killersa. Dosta retro klavijatura, na retro način moćnog popa uvijenog u koru od stilizovane buke i pevljivih i pamtljivih refrena i melodija. Kao začin na ivici noža dodati i nešto punk žestine.
THE SOUNDS
Jer, kad album otvara pesma poput Song with a Mission, hit-singl koji će da pogura glave slušalaca u željenom pravcu, tad znate da pred sobom imate nešto. Maja se u pesmi obračunava sa nekim ko joj je stao na put kojim je nameravala da prođe. Kao svaka jaka žena, bez pardona ga je odbacila u stranu za gubitnike. Surovo, ali...
Međutim, upravo su tekstovi slabija strana albuma, čak i kada pokušavamo da ih ne čujemo u frenetičnom ritmu koji nam se baca pred noge. Lirika je na nivou srednje škole: poor child, handle with care, you fall in love, then you lose your hair...
Od solidnijih pesama obratite pažnju i na Painted by Numbers, 24 Hours, Queen of Apology. Nekako se duže zadržavaju u vašem cerebralnom sastavu od ostalih.
Pored Maje, glavni pečat benda je i Jesper Anderberg, koji sa svojim sintijem uliva zaraznu potporu sa pravom dozom obavezne ležernosti.
Ova 35-minutna kolekcija pesama je dovoljno vredna da joj se kroz nekoliko meseci ponovo približimo. I ne samo zbog famozne posvete jednoj ludoj i zabavnoj deceniji. Da je tako, mnogi bi već profitirali na tom vozu.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.