Popboks - RAZMAŽENE PARIŽANKE (TOUT POUR PLAIRE) – Cecile Telerman - Ma, razmaženo je to [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 13.07.2006. 00:00

RAZMAŽENE PARIŽANKE (TOUT POUR PLAIRE) – Cecile Telerman

Ma, razmaženo je to

Budući da se od svega “ženskog” što se u filmu obrće ne trudi da pravi poseban komičarski istup ili karakterističan iskorak, sklanjajući likove u zavetrinu uopštenog melodramskog tretmana onoga “što žene žele”, Parižanke svakako neće doneti poseban ugođaj nekome ko očekuje francuski odgovor na Dnevnika Bridžit Džouns ili, na štetu Parižankama, pominjani Seks i grad

Kristina Đuković

Ocena:
3
3/10

Scenario: Jerome Soubeyrand, Cecile Telerman
Uloge: Mathilde Seigner, Anne Parrilaud, Judith Godreche, Thierry Neuvic, Mathias Mlekuz
Žanr: komedija
Trajanje: 103 min
Proizvodnja: Francuska, Belgija, 2005.
Zvanični veb: www.toutpourplaire.com




RAZMAŽENE PARIŽANKE (TOUT POUR PLAIRE) – Cecile Telerman
Najavljen kao “Seks i grad na francuski način”, film Razmažene Parižanke na prvi pogled zaista školski primenjuje recept pomenute serije: karakterizacija glavnih junakinja po principu simptomatičnosti (svaka je nosilac određenog “ženskog problema”: jedna stalno naleće na pogrešnog, druga nije sigurna je li pravi zaista pravi, a treća vuče prokletstvo podređene i naivne žene iz 50-ih); ritualne situacije (uzajamno ispovedanje, grupna kupovina i ručavanja); luksuzne lokacije (restorani, saune, prostrani stanovi u centru grada), te dobra situiranost junakinja da svoje emotivne probleme mogu da sublimišu kroz besomučnu kupovinu i Barbie princip- svaka scena drugačiji kostim za junakinje.
Međutim, ispod ovog tankog sloja Seks i grad manirizma, u Parižankama se odustaje od samosvesnog cinično-romantičnog upravljanja junakinjama i upušta u standardniju melodramu o ženskom prijateljstvu i podršci sa tek povremenim začinjavanjem girls riot krilaticama pri kraju filma. U skladu s tim, luksuzna mesta i garderoba više pikiraju na puki vizuelni ugođaj iz reklama, nego što su deo jedinstvenog dramskog štofa obavijenog oko Keri i kompanije, tj. njihovog neprestanog kotiranja prema učinku u preraspodeli kvalitetnog seksa, pouzdanih emocija i skupog provoda.
RAZMAŽENE PARIŽANKE (TOUT POUR PLAIRE) – Cecile Telerman
Upinjanje rediteljke da nepretencioznu jesenju melodramu uvuče u Seks i grad krpice stvara utisak raštimovanosti između epizoda i celine. Svaka scena marljivo i poslušno primenjuje naredni korak u usvojenoj šemi Keri i kompanija u restoranu, Keri i kompanija gubi kreditnu karticu itd. Pri tako slepoj postavci da se ispoštuju dominante uzora, iz scena biva istisnuto ili neiskorišćeno sve što se nudi kao kontrapunkt ili mogućnost da se dominanti doda nešto svoje. Umesto idealne kopije, dobija se prost negativ: ulice deluju kao studio, a ulasci i izlasci junakinja i njihov govor i kretnje liče na one u reklamama, vizuelno ispolirani, a bez opuštenosti koju nudi bogatiji dramski kontektst. Posebno bode oči igranje na prvu loptu u zvučnoj kulisi: kad su junakinje na ivici emotivnog prsnuća, pevaju uz I will survive, a kad su tužne, vrti se Portishead sa Glory Box. Kad jednoj od njih pukne film, eleganciju smenjuje ni manje ni više - kožna jakna sa nitnama. Umesto emotivnog učinka koji se očekuje, ovakvo apostrofiranje ostavlja utisak usiljenosti ili, u najboljem slučaju, prozaičnosti.
RAZMAŽENE PARIŽANKE (TOUT POUR PLAIRE) – Cecile Telerman
Budući da se od svega “ženskog” što se u filmu obrće ne trudi da pravi poseban komičarski istup ili karakterističan iskorak, propuštajući da iskoristi to nešto tipično francusko, sklanjajući likove u zavetrinu uopštenog melodramskog tretmana onoga “šta žene žele”, film Parižanke svakako neće doneti poseban ugođaj nekome ko očekuje francuski odgovor na Dnevnika Bridžit Džouns ili, na štetu Parižankama, pominjani Seks i grad. No, treba reći da film može da deluje ohrabrujuće i da ima izvestan prijateljski i tešiteljski pristup gledaocu, ko voli, doduše, ako se prenebregne zaključak koji je već doneo prevodilac naslova: Ma, sve je to razmaženo.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi