Popboks - THE RAMONES (1989) - Bela braća pevaju [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ritam · 25.07.2006. 00:00

THE RAMONES (1989)

Bela braća pevaju

U već 15 godina postojanja The Ramones su se pokazali kako jedna od najvažnijih transimisija između 60-ih i 80-ih. Njihove bitke, trominutne stripovske pesme, jedinstveni su odraz onog običnog života pred kojim najčešće ili sklanjamo pogled ili ga uopšte ne registrujemo

Predrag Popović

Ritam

U godini u kojoj se slavi 30. rođendan punka podsećamo na generaciju iz starijeg razreda. Šest meseci pre prvih oficijelnih singlova bubuljičavih Britanaca, četvorica duvača lepka iz Kvinsa su svojim furioznim trash-rockom utrli put Johnnyju Rottenu i Sidu Viciousu.
Provala čudesnog nihilizma i revolta, eksplozija muzike, ideja i ponašanja, divlja opsesija socijalnim položajem, uličarskim govorom na njihovom debi albumu iz leta ’76. bila je dovoljna da engleski punk fanovi, prihvatajući ih kao deo plemena, zbog toga nikad i ne primete da Ramonesi nose duge kose.
Z vučni zid koji su Ramonesi u međuvremenu podigli, savršen u jednostavnosti, do danas je odoleo svim naletima nedostojnih, neukih i nevrednih i danas predstavlja monumentalan spomenik načinu razmišljanja i delovanja mogućem samo u vremenima daleko srećnijim od ovih u kojima živimo.
Zato je reprint ovog teksta aktuelan koliko i u vreme njegovog objavljivanje u Ritmu, pet godina nakon susreta Predrag Popovića sa porodicom najneobrazovanijih slavnih muzičara u Njujorku.
Sad se više i ne sećam svih detalja razgovora sa Joeyem...Februar 1984, hladno. Joey raspoložen, brbljiv, živ – onako živ, kako ni on, ni Dee Dee, ni Johnny više nisu. Najavljivao je novi album – Too Tough to Die. Hm...da. Sad znamo koliko tough. Ali znamo i da, pojedinačna braća na stranu, bratstvo je i dalje i više nego tough.
Predrag Popović


Ritam br. 9 (novembar 1989) strana 56 Ritam br. 9 (novembar 1989) strana 57








Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

KURT COBAIN (1967-1994)

Čovek koji je ozbiljno mislio

Ritam

MILAN MLADENOVIĆ (1958 – 1994 – 2012)

...A čitava večnost za njih!

Ritam

EVA BRAUN (1992-2012)

Bečejska pop radionica

Ritam

GREEN ON RED (1990)

Plodovi gneva

Ritam

THE BEASTIE BOYS

Hip heavy hop

Ritam

BRZI BENDOVI SRBIJE (1992-2012)

DLM & Crni Lilihip

Ritam

THE GODFATHERS (1990)

Kumovi

Ritam
Od istog autora