Popboks - ALBUM JULA:<br>PEACHES - Impeach My Bush [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 08.08.2006. 00:00

ALBUM JULA:
PEACHES

Impeach My Bush

“I’d Rather Fuck Who I Want To Than Kill Who I’m Told To”

Luka Ivanović

Ocena:
8
8/10




Impeach My Bush je treća diskografska stanica na životnom putu gospođice Merrill Nisker – od učiteljice u privatnim jevrejskim školama do statusa najiskrenijeg provokatora u popularnoj muzici danas.
Iako je još ’99. njen singl Fuck The Pain Away stigao do jake rotacije na VIVA i MTV-u, a album Teaches Of Peaches naredne godine udario temelje žanru po imenu electroclash, uz katastrofalno iskustvo sa jednoalbumskim ugovorom za Sony i jedva primećenim duetom sa Pink, Peaches je ostala na strani jakih nezavisnih izvođača. Iako bi lično volela da bude mainstream.
Aktuelni album je dnevnopolitički angažovan, mada je Peaches raspoloženija za igre rečima nego konkretne akcije. Kakve su, recimo, dosta srozale poslovni uspeh Dixie Chicks u SAD.
PEACHES
Konkretni neprijatelj G.Busha se ogleda u najavljivanom vetu na naučna istraživanja embrionalnih ćelija – njenoj rođenoj sestri koja ima multiplesklerozu (ali i mnogim drugima) ovakva istraživanja bi pomogla – osam miliona embriona koji još nisu fetusi na taj način postaju đubre (vidi antrfile).
Od učiteljske Kanade, pa preko raspusnog Berlina, trenutna životno-radna lokacija je Los Anđeles i upravo je tu nastao Impeach My Bush, do sada najkompleksniji album Peaches.
Sama forma se skoro uopšte nije promenila: ritam mašine, sintisajzer bas linije i poučne pesme o seksualnom obrazovanju za 21. vek. Reference na aktuelni mainstream ogledaju se u izvrtanju refrena iz prošlih godina u oblike više ili manje svesno potisnutih fantazija i frustracija: Light Your Ass On Fire (Busta Rhymes) / The Tent’s So Big In Your Pants, Baby…(Peaches); Two Girls For Every Boy (Chairman Dean / Two Boys For Every Girl (Peaches).
PEACHES
Upravo je Tent In Your Pants najdalji korak u oponašanju mainstream produkcije, od Pharellozne produkcije do Kelis s(t)imulacije – potencijalno veliki mainstream hit koji to neće biti baš zbog svog rekontekstualizovanog osnova.
Peaches je okupila puno prijatelja koji se više ili manje skriveno pojavljuju na albumu: od osvežene Joan Jett i radoholika Josha Hommea do starih znanaca Mockyja i Feist. Nove saradnje se ogledaju u najživljim i najrokerskijim pesmama – ekstatičnoj You Love It i propovedačkoj Give ‘er, najuspelijem susretu suvih programiranih ritmova i gitare od krvi i mesa. Stari Roland Groovebox je zamenjen živim bubnjevima i starijim, izvornim ritam mašinama, a prvi put su korišćeni i neki akustični instrumenti. Rad u pravom studiju se oseća, a oseća se i studijski bazen u komšiluku. Peches pre svega očekuje da se njena publika zabavlja koliko i ona sama, i upravo je ta njena hot nedistanciranost veliki doprinos cool/cold industriji.
Audio:
Peaches je početkom maja na svom sajtu objavila poruku sledeće sadržine:

"Moja sestra ima multipla sklerozu već 17 godina. U invalidskim kolicima je i ima vrlo agresivno-progresivnu formu MS-a. Nema leka. Ona je moj heroj i moj najbolji prijatelj. George Bush je obustavio dodatno fundiranje proučavanja ove bolesti koja ugrožava živote 110 miliona ljudi. Moj brat Erik je organizovao globalnu akciju Hodaj milju u mojim cipelama u kojoj poziva porodice svih pacijenata koji imaju MS da šalju stare cipele direktno na Bushovu adresu u Beloj kući, kao i pisma zašto je važno ne obustavljati dalja istraživanja MS-a. Invalidima cipele ne trebaju. Neka ih poklone čoveku zbog koga će ostati invalidi. Možda bi Bush drukčije razmišljao kada bi MS direktno ugrožavao njegovu porodicu!"



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.