Popboks - HARMONIC 33 - Music For Television, Film & Radio Vol 1 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.02.2005. 00:00

HARMONIC 33

Music For Television, Film & Radio Vol 1

(WARP, 2005)

Luka Ivanović

Ocena:
8

8/10


Ponekad se pojavljuju albumi koji prevazilaze pojam vremena. Iako je album snimljen prošle godine, sve što se čuje na Harmonic 33 zvuči kao da je iz ’64-te. Omaž prošlosti ili beg od sadašnjosti, nije ni toliko važno.
Iz naslova se lako shvata namena ove primenjene muzike, tzv. library music, koja je danas praktično izumrla. Nekada su se dela anonimnih studijskih tehničara arhivirala i koristila za potrebe edukativnih filmova, TV serijala ili kao podloga za razgovore na radiju. Jeftinije nego plaćati za emitovanje copyright materijala, ali i komplikovanije za proizvodnju.
Sadašnja situacija surovog kapitalizma širom multimedijalne industrije podstiče upravo suprotno – direktno korišćenje već izdate muzike: sa dozvolom ili bez nje, sa sudskim sporom ili sa milionskim ugovorom.
Tako je Music For Television, Film & Radio Vol 1 pravi spomenik tom prošlom vremenu, i činjenica da izlazi na etiketi koja je prva probila elektroniku u mejnstrim (LFO singl na prvom mestu engleske liste singlova) samo će omogućiti da se predmet još bolje izuči. Posebno je zanimljivo da je sve zaista odsvirano i snimljeno mikrofonima, bez upliva digitalne tehnologije i semplovanja. Finalni miks je takođe starinski, sada već uveliko prevaziđen, u kome se stereo polje maksimalno iskorišćava (prisustvo bubnjeva samo u jednom kanalu, dve potpuno različite deonice prostiru se levo i desno tako da se izborom kanala može čuti potpuno različita tema...).
Iako bez velikih ideja, što samo potvrđuje tezu da je popularna muzika u direktnoj vezi sa napretkom tehnologije, ovo je važan dokument o prošlosti, snimljen sada, a sigurno će zbuniti buduće muzikologe.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.