Popboks - THE FUTUREHEADS - News And Tributes [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 31.08.2006. 00:00

THE FUTUREHEADS

News And Tributes

Futureheads nisu samo puki reciklatori: album News And Tributes će veoma pomoći da se takva slika o njima izmeni. To se najviše oseća u njihovom pokušaju da uspostave novi odnos prema šampionima svoje generacije: da Franz Ferdinandu budu – Gavrilo, lično

Dragan Bošković

Ocena:
6
6/10





Glave Budućnosti su bend isplivao u najnovijem od svih novih talasa u britanskoj pop mašineriji koja ne zna za odmor i pauzu za ručak (ili, možda, čaj): sa Franz Ferninandom, Bloc Party, Maximo Park i ostalim grupama koje su pre par godina iskopale zvuk gitara iz ranih 80-ih, fascinirani otkrićem šta je sve Paul Weller svirao u svojim mlađim danima.
Ipak, The Futureheads su nekako ostali na poslednjem koloseku od svih nabrojanih, ali i onih koji su ispali sa spiska. Delimično i zbog toga što ime je udarni hit, u stvari, bila obrada pesme Kate Bush Hounds Of Love, koju je NME proglasio singlom godine. Odlično novo pakovanje stare numere, respekt za izbor, ali Franzi i ostatak društva su se ipak probili svojim pesmama.
Pesme nastale u novom veku ali koje po svemu ostalo pripadaju nekom drugom, prošlom vremenu - zašto da ne? Polje akcije često je ograničeno, zid pop-rock muzike svoje aktere čeka kad-tad. Ipak, svako neka nađe svoju ciglu i pokaže šta ume s njom.
THE FUTUREHEADS
Da bi ostao primećen, album mora da od prve pesme, od prvog takta, dok se još nevini slušalac smešta u fotelju, da prodrma, da nas zaustavi u zauzimanju udobne pozicije, da nas prisili da okrenemo glavu u pravcu zvučnika i upitamo se - šta je to? Futureheads to svakako znaju.
Prva pesma, Yes/No, je udar kakav se retko čuje. Glas koji reži, gitare koje cepaju vazduh i bubanj koji udara u stomak, stalni refren “yes/no”, i tako do kraja pesme.
Već ste znojavi? Ima toga još... Cope i Skip To The End pripadaju, za njihov nivo, esencijalnom zvuku duboko zaronjenom u new-wave recept: pop melodije sa rock izvođenjem, zar i ovo nije jednostavno? Burnt je možda ono što bi Pixies sada voleli da snime: skriveni biser albuma i klasik sezone.
News & Tributes je čist prosek i jedina loša stvar - očigledno popunjavanje prostora. Ipak, jasno je zašto je album po njoj naslovljen: News & Tributes govori o vazduhoplovnoj nesreći iz februara 1958. kod Minhena kada je poginula većina mladih i perspektivnih igrača Manchester Uniteda prilikom povratka kući nakon utakmice sa Crvenom zvezdom.
Izgleda da je future više nego dobra za Futureheads. Na žalost, budućnost je opet pokazala da zavisi od prošlih/slavnijih dana.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.