Popboks - VELIKI BRAT – Pazi, snima se! - Kad posmatrani posmatra [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 04.09.2006. 00:00

VELIKI BRAT – Pazi, snima se!

Kad posmatrani posmatra

Svojevremeno, početkom 20. veka, dobrostojeće porodice u Americi su nedeljom popodne imale posebnu vrstu zabave: odlazile su do lokalne duševne bolnice i buljile u “ludake i morone” (kako su ih tada zvali), možda i upirale prstom i smejale se nesrećnicima koji su bili prikazivani protiv svoje volje. Danas je, kažu, naš nivo svesti veći i ova sumorna praksa je prekinuta. Da li je stvarno tako?!Svojevremeno, početkom 20. veka, dobrostojeće porodice u Americi su nedeljom popodne imale posebnu vrstu zabave: odlazile su do lokalne duševne bolnice i buljile u “ludake i morone” (kako su ih tada zvali), možda i upirale prstom i smejale se nesrećnicima koji su bili prikazivani protiv svoje volje. Danas je, kažu, naš nivo svesti veći i ova sumorna praksa je prekinuta. Da li je stvarno tako?!

Nataša Dinić

Za svakim od nas, svakodnevno, ostaje vizuelni trag pomoću kojeg se može rekonstruisati kako i gde pazarimo bakaluk, plaćamo račune i isprobavamo garderobu. Iako snimke niko ne arhivira, iako svesni da neki vlasnici objekata pod nadzorom samo blefiraju jer su ugradili makete kamera, ipak na naše ponašanje u javnom prostoru utiče taj sveprisutni pogled. Tranzicijske norme ponašanja na radnom mestu (sa redovnim procenama i samoprocenama) takođe prilično modifikuju naše postupke.
U društvu koje sve više posmatra i na osnovu toga donosi zaključke, a sve se manje trudi da shvati i saoseća, TV gledalac dobija svoju šansu da (iz svog nenadziranog kućnog ćoška) i on nekog procenjuje - zahvaljujući Velikom Bratu. Štaviše, ukucavanjem svoje „presude“ u mobilni telefon (čiji je raspored numeričkih tastera identičan rasporedu na daljinskom upravljaču), gledalac direktno učestvuje u eliminaciji jednog po jednog stanovnika kuće Velikog Brata.
VELIKI BRAT – Pazi, snima se!
Na taj način, svakom gledaocu pružena je iluzija da nedostatak uticaja u javnom domenu može nadomestiti upravljanjem sudbinama učesnika ove serije. Stvara se privid da se posmatrač nalazi u centru panoptikuma, sposoban da, sâm ostajući nevidljiv i zaštićen, ako poželi, u svakom trenutku zaviri u dnevne aktivnosti bilo kojeg od dvanaest stanovnika. Deluje kao da se, u „ispovedaonici“, stanar koji je „zgrešio“ obraća direktno gledaocu, da se njemu lično pravda i podnosi izveštaj o svom ponašanju.
Opis „reality show“ je neprecizan – jer, direktan prenos bi trebalo kontinuirano emitovati, a gledaočev ekran bio bi podeljen na onoliko polja koliko u kući ima kamera. Međutim, 24 časa iz života stanara svaki dan se ‘pakuje“ u emisije koje nisu puki zbir njihovih slobodnih aktivnosti, već svaka epizoda čini narativnu celinu. Ono što se, dakle, servira kao sirova stvarnost, zapravo su montirani snimci naturščika u samostalno osmišljenim ulogama za koje pretpostavljaju da će se najviše dopasti gledaocu.
VELIKI BRAT – Pazi, snima se!
Učesnici se i biraju upravo zbog svoje prosečnosti, što omogućava da se isuviše lako zloupotrebe njihove slabe tačke i ranjivost koja proizilazi iz brisanja granice između proscenijuma i pozadinske zone. Bucmastoj devojci dozvoljeno je da konzumira samo dijetalnu hranu, pušačima su konfiskovane cigarete - kažnjavanje postaje osuda zbog habitusa (zbira naučenih navika, telesnih veština, ukusa, kao i ostalih znanja koja se u specifičnoj grupi podrazumevaju).
Užitak koji proizilazi iz muštranja dezorijentisanih pogrešno će biti protumačen kao težnja da se sazna nešto više o ljudskoj prirodi. Aspekt koji je zapravo najprivlačniji gledaocu jeste mogućnost da, bez ikakvog rizika, oslobođen odgovornosti, nadzire kako akteri pod pritiskom manipulišu jedni drugima, balansirajući između ostvarivanja sopstvenih interesa i zavođenja gledalaca. Recipijentu se, naravno, dopada moćna uloga zavođenog. Kao da sâm odlučuje o dobitniku nagradnog iznosa, gledalac će se, tokom celog serijala, osećati kao da upravo on raspolaže sumom od €100.000.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX