Popboks - KELIS - Kelis Was Here [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.09.2006. 00:00

KELIS

Kelis Was Here

Slušajući čak i najbesmislenije pesme sa ovog albuma jasno vam je zašto svi, od Enrique Iglesiasa do cool elektro producenata, žele Kelis za gostujući vokal na svojim pesmama. Zbog nje bi i recitovanje abecede/azbuke zvučalo kul

Senka Pajić

Ocena:
6
6/10





Kelis je stvarno opasna ženska. Sa 16 godina je otišla od kuće, a već u 19-oj je imala planetarni (feministički) hit uz koji su sve besne žene ovoga sveta urlale sa njom „I hate you so much right now“.
Posle toga nam se hrabro smeškala sa omota albuma Wanderland(2001) u dubokim starkama i, suprotno svim modnim savetima, belim farmerkama (koje itekako naglašavaju i najmanje nepravilnosti ženske figure).
Još nekoliko godina kasnije, u vreme kada smo svi đuskali uz Milkshake, Kelis je na omotu ploče Tasty (2003) zavodljivo sedela na vrhu nečega što liči na voćni kup. Kao kandirana trešnja na vrhu kolača. Proračunato i pametno, i vrlo ironično.
Upravo taj album, i ta pesma su joj obezbedili status mejnstrim zvezde A kategorije, koja više ne mora da nastupa kao oppening act na turnejama Britney Spears.
KELIS
Kellis Was Here je večito problematični nastavljač hit albuma. Utoliko više problematičan jer je gospođica Kelis prekinula saradnju sa proverenim producentskim timom Neptunes. Umesto njih, na izradi su učestvovali Cee-Lo (iz vrlo hvaljenih Gnarls Barkley), Raphael Saadiq, Scott Storch, naravno Nas (ipak je suprug) i bogzna ko sve još (konsultovati allmusic.com).
Rezultat je čak 17 (+ jedna bonus) žanrovski i stilski vrlo raznovrsnih pesama, ali hitova na tragu Milkshake nema, iako ima dosta pokušaja da se napiše neki. Kelis varira od nu-soul momenata (Living Proof, Appreciate Me, Goodbyes) od kojih je najuspelija Lil Star feat. Cee-Lo, do bossy&bitchy r’n’b pesama „sa stavom“ (Bossy, Aww Shit, Handful), pomalo se petlja sa gitarama (Till The Weels Fall Of, I don't Think So), peva u maniru Missy Elliot (Blindfold Me), a u I Like You čak sempluje i klasičnu muziku.
KELIS
Iznenađujuće, najbolja je u, uslovno, nu soul pesmama: tom prilikom izvlači nabolje iz svog ne baš najidealnijeg glasa za ovaj žanr. Bossy pesme joj uglavnom tolerišemo zbog snage i stava, a i da se ne foliramo, uz njih se najbolje pleše.
Uostalom, Kelis je jedina pop diva koja se usuđuje da umesto predvidivog i očekivanog „I don't just like you. I love you“ otpeva „I don't just like you. I like you, like you“. Zato joj i verujemo kada kaže da je „Bitch you like to hate“. Takođe je jako dobra kada treba da se oplete po industriji, u pesmi Circus pokazuje da je itekako svesna stanja u kojoj se ista nalazi.
Neujednačen, sa prevelikim brojem pesama, na trenutke opušten i usporen, a onda ubrzan i opasan, sa potpuno nasumičnim rasporedom pesama, i bonus pesmom u zajebantskom Havaii stilu, Kellis Was Here je, ne namerno, ali sigurno daleko manje komercijalan od svog prethodnika.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.