Popboks - DELAYS - You See Colours [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 20.09.2006. 00:00

DELAYS

You See Colours

Znatni broj inostranih komentara ovog albuma je praćen objašnjenjem medicinskog fenomena pod imenom “synaestehezia” – darom prikazivanja različitih boja pred očima kao sugestijom spoljnih zvukova. Naš saradnik, međutim, ništa slično nije doživeo tim povodom

Dragan Bošković

Ocena:
5
5/10





Delays su hrabro promenili dominantan zvuk sa prvog albuma Faded Seaside Glamour (2004) koji je bio usmeren ka mirnijim pesmama i romantičnom zvuku. Ali, ništa ne biva večito u nemirnim vodama pop-muzike: ova četvoročlana engleska grupa je očigledno pretrpela energetski udar i ničim izazvanu power-pop transfuziju.

Kad se zvuk na taj način radikalizuje, improvizaciji nema mesta. Album je stoga fantastično produciran, precizno u meri u kojoj svakoj noti možete jasno da čujete početak i kraj. Time se, međutim, plaća visoka cena koja se ispoljava u hladnoći većine pesama i limitira ih u potencijalnoj širini. Šteta je veća i zbog šarmantnog falseta pevača Grega Gilberta, koji bukvalno nosi zvuk benda. Neko je već rekao da je taj vokal mešavina Morrisseya, Liz Fraser i Brett Andersona..

DELAYS

Album otvara You And Me, skladan primer pravog ugođaja Delays: bogatog, punog zvuka, sa finim orkestracijama. Odmah za njom dolazi Valentine - pesma sa šarmom za ceo album, koja efektno spaja osamdesete sa modernim dobom, pesma koju bi, uveren sam, Scissors Sisters poželeli da snime u svako doba.

Raskošnost je reč koja bi lepo pristajala pesmi Too Much In Your Life, stvar prelepe glavne melodije sa finim obrtima gde sve prelazi u skoro-pa-tišinu. Winters Memory Of Summer je savršen naslov, sa atmosferom koja ga perfektno prati. Hideaway je pesma fine simbolike, do poslednjih pola minuta voljenoj osobi se ispoveda da je “jedino sklonište”. Kraj pesme je bez vokala, lagani instrumental... da li je sklonište pronađeno, da li su svi na sigurnom?

Delays neće postati bend koji puni stadione i čija će nam se lica smešiti sa naslovnih strana i skupih reklama. Ipak, oni u rukavima nose dovoljno emocija, makar i onih primerenijih neonskom osvetljenju i skupim žurkama u luksuznim apartmanima, da ih ne otpišemo prerano. S druge strane, jedna od legendi koja je pratila ovaj album kaže da su Delays izgubili 100 pesama pre ulaska u studio. Istinita ili ne, oko benda je nastala fama, ali i solidan izgovor za svaki nedostatak.

Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.