Popboks - KID KOALA - Your Mom’s Favorite DJ [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.10.2006. 00:00

KID KOALA

Your Mom’s Favorite DJ

Kanađanin Kid Koala je dosledan svojoj estetici “gramofoni, mikseta i ništa drugo”, te njegovo treće dužesvirajuće izdanje (33 minuta) nije nikakav izuzetak. Ali, koncept je ovog puta znatno naglašeniji po temi, ali još više i u samoj realizaciji

Luka Ivanović

Ocena:
8
8/10





Ime albuma bi se najbolje moglo shvatiti kao “evo ga i DJ koji bi se svideo svačijoj kevi” što bi danas značilo da treba da čujemo muziku 60-ih i 70-ih. To se upravo i dešava – ovo je album o istoriji DJ-inga, ali izveden u Kid Koalinom maniru turntablisma sa pričom/poentom. Sve manje muzika a sve više muzička radio drama miksovana na gramofonima, YMFDJ ima ozbiljan istorijski narativ koji je pre svega edukativan, zabavan i ponekad veoma komičan.
Utisak bi verovatno bio potpuniji kada bi znali ko su sve akteri u radijskim intervjuima (koji su možda i zaista izašli na ploči, kako se to nekada radilo), koji su to filmovi poslužili kao izvori za novu montažu dijaloga, ali to verovatno nikada nećemo saznati.
Dva ovakva glasa veoma podsećaju na Louisa Armstronga i Charlie Sheena, ali ne možemo biti posve sigurni u to. Glavne muzičke reference potiču iz rock, jazz i blues nasleđa i uglavnom su instrumentalni delovi (možda će neki potencijalni stariji slušalac prepoznati konkretnije izvore, ja nisam uspeo), a glasovi/likovi od strane voditelja, glumaca, muzičara komentarišu muziku, iskustva iz DJ-inga i slične prateće fenomene.
KID KOALA
Da bi se zaista shvatio obiman proces rada kroz koji prolazi Kid Koala stvarajući ovakve sadržaje, treba veoma pažljivo slušati razlike u glasovima koji su “zalepljeni” da funkcionišu kao jedan lik, obratiti pažnju na retke relikvije tipa “FAQ za korišćenje gramofona” – i to na ploči, kao i sam trud oko prebacivanja dijaloga iz snimaka sa radija (da bi ovakav materijal mogao stvarno da se skrečuje) na samu gramofonsku ploču koja je ultimativna alatka u nastanku ovakvog albuma.
Iako se celoj turntablism ekipi DJ-eva može zamerati preterana fetišizacija zanatstva rukovanjem gramofonima i njihovim sastavnim delovima (sve da bi se pobedilo na DMC takmičenju), u slučaju Kid Koale radi se o znatno dubljem kontekstu:; fetišizuje se i prošlost, sa svojim parametrima koji korespondiraju sa tehnikom današnjeg “gramofonisanja”.
Muzika prošlosti i tehnika sadašnjosti na ovom albumu čine se kao stvorene jedna za drugu, a poruka je vrlo jasna i poučna, izgovorena od strane izvesnog starijeg i autoritativnog gospodina: “There are two things in music: good and bad. Now, if it sounds good, you don’t worry what it is, you just enjoy it”.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.