Popboks - IZVORI MAGIJE - Izložba prve srpske trading-card igre - Vilenjaci i zombiji, čarobnjaci i sveštenici [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 25.10.2006. 00:00 · 3

IZVORI MAGIJE - Izložba prve srpske trading-card igre

Vilenjaci i zombiji, čarobnjaci i sveštenici

Uronite u fantastični svet magije! Ale, aždaje, zmajevi i čarobnjaci, vilenjaci i ljudi u večnom ratu protiv orka i bauka... Sve to, i mnogo više, na mestu gde anđeli sreću vile, a drevni slovenski bogovi još uvek vladaju svetom

Petar Panić

U samom centru Beograda, u prostorima Pedagoškog muzeja u Uzun Mirkovoj 14, u sklopu promocije prve srpske trading card igre Izvori magije, otvorena je izložba slika domaćih autora: reč je o radovima sa fantastičnom tematikom korišćenim za ilustrovanje karata za ovu kod nas sasvim novu i jedinstvenu igru, koja svakodnevno stiče sve veći broj poklonika.
IZVORI MAGIJE
U prilog rastuće popularnosti Izvora magije svedoči i činjenica da je promociji i otvaranju izložbe u Pedagoškom muzeju prisustvovalo nekoliko stotina posetilaca i da se broj onih koji su želeli da pogledaju radove Branislava Kerca, Miloša Nicića, Nemanje Mališa, Uroša Obradovića, Mlađana Rašića, Nemanje Čubrovića, Borisa Bakliža i drugih, nešto manje afirmisanih autora, iz dana u dan povećavao, prevazilazeći i najsmelija očekivanja organizatora.
Osim uživanja u izuzetnim postignućima savremenog srpskog grafizma, posetioci su u prilici da, ako žele, probaju i eventualno nauče ovu neobično napetu i uzbudljivu igru uz asistenciju iskusnih učitelja i tako otvore vrata jednog tajanstvenog, istinski magičnog sveta. Poseban kuriozitet je činjenica da svi likovi na kartama potiču iz slovenske mitologije. Izložba Izvori magije deo je predstojećeg niza inspirativnih kulturnih događaja kojima će Pedagoški muzej, jedna od tri najstarije muzejske ustanove kod nas efikasno i sa svojstvenim stilom prekratiti čekanje do ponovnog otvaranja stalne muzejske postavke, koja se nalazi u završnoj fazi rekonstrukcije.
Izvori magije su prva i jedina trading-card igra sa ovih prostora i na srpskom jeziku.
IZVORI MAGIJE
Igra je izašla 15. decembra 2005, a nakon inicijalnog uspeha, 3. oktobra 2006. izašla je druga edicija pod nazivom Plemenski ratovi. Mnogo više možete saznati na zvaničnom sajtu, ali evo kratkog pregleda: reč je o strateškoj igri kartama smeštenoj u svet stare slovenske mitologije. Karte ove igre predstavljaju najrazličitije magije i fantastična bića koja igrač priziva da se bore za njega. Lični je izbor svakog igrača koje će karte uključiti u sopstveni špil, što predstavlja dodatni izazov i daje posebnu draž. Igra je izuzetno kompleksna i namenjena uzrastu od 12 godina naviše, a favorizuje razmišljanje i taktiku uz minimalni uticaj faktora sreće.
Pored zabavne dimenzije, igra ima i naglašen edukativni karakter, jer se na kartama nalaze stihovi nekih od naših najvećih pesnika (Dis, Dučić, Radičević, Njegoš, Zmaj, Rakić, Šantić...), kao i citati o svetu slovenske mitologije, sastavljani na osnovu dela autora koji su živote posvetili proučavanju ove materije (Čajkanović, Leže, Zečevic, Kulišić, Petrović, Pantelić...). U ovoj igri srešćete vile, vilenjake, aždaje, ale, zmajeve, divove, bauke, vampire, talasone, psoglave... uz objašnjenje šta ove vrste predstavljaju u našoj mitologiji (često različita od uvreženih "prozapadnih" shvatanja). Ova zabava za celu porodicu sa snažnom edukativnom notom prirodno privlači mnogo igrača, pa već postoji zvanično prvenstvo države, koje se jednom godišnje završava Nacionalnim turnirom.


Komentari

  • Gravatar for kiki
    kiki (gost) | 21.07.2010. 13.55.37
    8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
  • Gravatar for kiki
    kiki (gost) | 21.07.2010. 13.56.45
    bas dobro
  • Gravatar for nevenk
    nevenk (gost) | 12.12.2010. 07.36.27
    super
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX