Popboks - THE KILLERS - Sam’s Town [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 26.10.2006. 00:00

THE KILLERS

Sam’s Town

Njihov debi Hot Fuss je do pola bio remek-delo konciznog i otresitog popa sa jasnim britanskim uticajem, a od pola se oslanjao na pretencioznije forme amerikane koje bend nije ispunio adekvatnim sadržajem. Sam’s Town je skoro ceo kao ta druga, manje uspela polovina Hot Fussa

Dimitrije Vojnov

Ocena:
4
4/10





Ako je neki album zaslužio da nosi naziv Deep Cuts, koji su prvi prigrabili The Knife, onda je to Sam’s Town koji je sav sazdan od poetike deep cutsa sa Hot Fussa.
Brendan Flowers se od domišljatog neiltennantovskog pripovedača sa Hot Fuss pretvara u springsteenovskog hroničara, i njegovi stihovi na ovoj ploči počinju da podsećaju na Bojana Marovića koji u 17. godina peva kako su ga iscrpli putevi bez cilja. Tako i Brendan Flowers starmalo pripoveda o marginalcima, a najsvežije zvuči kada imitira Bonov manirizam, započet pre četvrt veka.
Zahvaljujući Floodu i Alanu Moulderu, Sam’s Town zvuči pompezno i privlači pažnju. Međutim, krajnji rezultat njihove produkcije, i najveći kvalitet albuma, jeste da se lako sluša i da se može i po više puta preslušavati u potrazi za pesmama. Ali, njihova produkcija na ovoj ploči se ne može nazvati kvalitetnom - već samo veštom. Naime, tokom potrage za pesmama u pojedinim segmentima pojedinih numera čak i postoje klice zanimljivih ideja iz kojih su se producentskim radom mogle izvući jezgrovite pesme, što Flood ume da uradi. Setimo se Machine Smashing Pumpkinsa.
THE KILLERS
A opet, i kada se naiđe na te zametke dobrih pesama, mnoga od rešenja jako podsećaju na U2, James ili Smithse i neke teme prosto vape za rezrešenjem koja su ovi autori već smislili. A kada nam Killers ponude svoje, shvatamo da su narečeni autori zapravo već našli ona razrešenja koja su prava, i da nam Killersi nude pogrešno.
U svakom slučaju, posle Sam’s Town The Killers ne mogu biti optuženi da su singl-bend. Sam’s Town zaista stoji kao uravnotežen album, sa koga se slabo šta izdvaja. Problem je u tome što je sam album drugoligaški, i završiće kao zvučna pozadina fanovima Killersa dok rade nešto drugo za svojim računarom. Eto kako fashionista pop lako može postati muzika za liftove.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.