Popboks - SCISSOR SISTERS - Ta-Dah [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.10.2006. 00:00

SCISSOR SISTERS

Ta-Dah

Ono što su Franz Ferdinand za indie, to su Scissor Sisters za disco - nekadašnji autsajderi koji inteligentno osvajaju

Sonja Rajin

Ocena:
7
7/10





Pre dve godine Scissor Sisters su poletno sjedinili ono što je delovalo kao dva nepomirljiva sveta - ozbiljnost Floyda sa helijumskim falsetima braće Gibb. Umesto zgrčene teme o obamrlosti čula, singl pesma Comfortably Numb je u spotu mutirala u šljašteći podvodni balet. I potpuno zasluženo zagospodarila podijumima za igru. Njihovo prenaglašavanje prerasta u manir, prepun vorholovskog kolorita i inteligentnih umetničkih poigravanja. Takav pristup dovodi ih često do granice parodije i kiča, ali nikada ne prelazi liniju dobrog ukusa.
Sa statusom koji može da se priželjkuje i samo naizgled lagodnom pozicijom (najprodavaniji u 2004. godini), Sestrice nam donose dosta komplikovaniji drugi album, nego što to sam naziv sugeriše. Eminentni kritičari već su ih povezali sa Eltonom Johnom i B52's, ali uticaji su ovde znatno dublji. Žanrovske odrednice postaju samo uslovni polazni okvir.
Ispod zavodljivih disco-funkoidnih poslastica (She's My Man, Ooh), perfektnih pop-prelaza (Kiss You Off, koju peva Ana Matronic), razigranog vodviljskog koketiranja (I Can't Decide, Intermission), odjednom pada maska i otvara se čitav novi svet, u kome se lepršavost ne sme tako olako banalizovati.
SCISSOR SISTERS
Ostale pesme dovoljno su prijemčive kako za nepripremljene tako i za iskusne slušne organe, ali tu se kriju ne baš tako vedre teme - otuđenost, prolaznost, patnja, prouzrokovani događajima iz privatnog života. Drugim rečima, sasvim je jasno zašto se odmah na početku deklarišu da im nije - do igre!
Srećom, Ta-Dah je daleko od sarkazma ili patetisanja. Dovoljno razigrani i prepoznatljivi da ne razočaraju, a opet zreliji i neuhvatljiviji, teatralni Njujorčani su konačno zapušili usta svima koji su ih smatrali za one hit wonders. Iako malo ko od njih očekuje ozbiljne poetske iskaze, nateraće i probirljivije da se makar malo zamisle.
Upućujući na imena kao što su Chic i rani Prince, oni ne probijaju granice, ali to im nije ni namera. Prostor unutar koga deluju je dovoljno širok da izbegne elitizam, ali i diktaturu korporativnog popa. To je sasvim skladan i logičan nastavak, koji će ih na tom polju ustoličiti u jedan od vrhunskih fenomena.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.