Popboks - CRNA DALIJA (THE BLACK DAHLIA) – Brian De Palma - Ostaše još dva... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 10.11.2006. 00:00

CRNA DALIJA (THE BLACK DAHLIA) – Brian De Palma

Ostaše još dva...

Očekivano, De Palma je pokušao da od Crne Dalije stvori još jedan De Palmin film

Pavle Simjanović

Ocena:
3
3/10

Scenario: Josh Friedman (Rat svetova) po knjizi Jamesa Ellroya
Uloge: Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Aaron Eckhart, Hilary Swank, Mia Kirshner, Mike Starr, Fiona Shaw
Zemlja: Nemačka/SAD, 2006.
Trajanje: 121 minut
Web: www.bethshort.com





CRNA DALIJA (THE BLACK DAHLIA) – Brian De Palma
Brian De Palma je reditelj filmofil koji je tokom svog prvog ne toliko poznatog i priznatog perioda inspiraciju crpeo od Godara (Ćao, mama) a kasnije, slavno, od Hičkoka (Opsesija, Obučena da ubije, Blow out, Zmijske oči). Kada se okrenuo isključivo sopstvenom mozgu, napravio je dotad svoj najgori film Femme Fatale. To sve govori da se De Palma najbolje snalazi u fiktivnom filmskom svetu, te da kada razmišlja o svojim likovima, ne prilagođava ih realnosti već isključivo nivou uklopivosti u svet svog filma koji je omaž drugim filmovima. Zbog toga, on je bio i potpuno pogrešan izbor za reditelja Crne Dalije (David Fincher, prvi reditelj koji se bavio ovim projektom, bio bi mnogo prikladniji).
Očekivano, De Palma je pokušao da od Crne Dalije stvori još jedan De Palmin film (jedno očigledno nepoštovanje/nerazumevanje Elroja – snažne epizodne likove koji se provlače kroz sva četiri romana tumače glumci koji igraju policajce u sitkomima). Ono što De Palmu najviše interesuje je stvaranje atmosfere filma kroz njemu svojstvenu preteranu upotrebu muzike, svetla, kičaste scenografije, sve u želji da stvori neko novo iščitavanje noira. To negde i ima smisla jer je The Black Dahlia prvi roman iz L.A. kvarteta (The Black Dahlia, The Big Nowhere, L.A. Confidential, White Jazz) Džejmsa Elroja i roman koji se najviše oslanja na tradiciju Čendlerovih i Hametovih romana koji su poslužili kao idealni dramaturški okviri za najbolje noir filmove. Naime, Elroj često upotrebljava motiv uticajne porodice koja čuva mračnu tajnu, ali ga samo u Daliji koristi na stilski zastareo način (Filip Marlou u dugačkoj završnoj sceni pojašnjava sve čitaocu). Prilikom ekranizacije valjalo je izbeći upravo grešku koju su De Palma i njegov neiskusni scenarista načinili i u žanrovskom stilu se okrenuti preostalim Elrojevim romanima u kojima on mnogo elegantnije izlazi na kraj sa žanrovskim postulatima u svojim pričama o moralno posrnulim policajcima koji kroz ekstremne slučajeve kakvi se čekaju da dođu jednom u karijeri stižu na raskrsnicu sopstvenih života, samo da bi na kraju ostao samo jedan iz galerije likova koje volimo, mrzimo i razumemo (kako to Elroj kaže u poslednjoj rečenici L.A. Confidentiala: Eksli je ostao sam. Sam sa svojim mrtvima).
CRNA DALIJA (THE BLACK DAHLIA) – Brian De Palma
Dakle, veliki je to bio zalogaj za ovaj autorski tandem, zalogaj koji se u prve dve trećine završio čak i prilično korektnim De Palminim filmom, koji nema mnogo veze sa Elrojevim svetom, mada događaje prilično linearno kopira. I baš u toj neinspirativnoj, prepisivačkoj naraciji nastaje najveći problem u komunikaciji filma s neobaveštenim gledaocem. Tempom pripovedanja koji je De Palma izabrao, film bi potrajao nekih osam sati. Shvativši da je upao u scenaristički ćorsokak, De Palma u poslednjoj trećini filma ubrzava radnju, pokušavajući da nasumično pokupi potrebne sastojke iz knjige kako bi na neki razumljiv način završio priču. Naravno, taj jadni pokušaj propada i film u poslednjih pola sata postaje parodija sebe samog, žanra, zdravog razuma, gde je, bez upoznatosti s romanom, potpuno nejasno šta se dešava, a o tome ko je ubica... Kako jedan moj prijatelj reče, „zla maćeha iz Harija Potera“.
Namerno, iz poštovanja ga ne dovodeći u preteranu vezu sa De Palminom Dalijom, tek na kraju pominjem Helgelandov i Hansonov L.A. Confidential, film u kome je svet stvoren onako kako se i stvaraju najlepši filmski svetovi, kroz fanatično pričanje priče.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi