Popboks - EKSKLUZIVNO - YO LA TENGO U KOPENHAGENU - Po narudžbi, za prijatelje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 16.11.2006. 00:00

EKSKLUZIVNO - YO LA TENGO U KOPENHAGENU

Po narudžbi, za prijatelje

U koncertu koji je trajao preko dva sata (+dva bisa), naš dopisnik iz Danske svedoči o svim licima YLT: od psihodeličnog noisa do savršenih pop himni

Radenko Savić

Klub: Vega
Datum: Nedelja, 5. novembar 2006.




Postoji više razloga zašto je koncert grupe Yo La Tengo protekao tako da je čak i u lokalnim novinama spomenut kao izuzetan, što se indie bendu rijetko dešava. Prvo - prostor u kome su svirali im je potpuno odgovarao. Klub Vega nosi nešto atmosfere starog SKC-a. Obezbjeđenja gotovo da nema, članovi benda su blizu/daleko od publike na metar, a ne postoji ni ograda. Ovakvo, gotovo intimno okruženje, pogoduje koncertu koji će neko održati za prijatelje i djeluje da je ovo prostor u kome Yo La Tengo zvuče najbolje.
EKSKLUZIVNO - YO LA TENGO U KOPENHAGENU
Dalje, Yo La Tengo postoje 20-ak godina i njihova usviranost je neosporna. Tokom koncerta, često su mijenjali instrumente, pa je tako svaki član benda na kraju večeri po jednom svirao klavir, gitaru, bubanj i bas. Iako nikad nisam imao sreću da čujem Joe Santiaga (Pixies) kako vlada gitarom, to teško da je iznad nivoa na kome je Ira Kaplan (YLT - vokal, gitara i klavir). Bilo je tu čak i hendrixovskih trenutaka, vitlanja gitarom, sviranja iznad glave i u nijednom trenutku to nije ličilo na glumu: prosto zato što nije ni bila.
Najbolje od svega, YLT su izuzetno kompaktan bend. Georgia Hubley (bubnjevi/vokal/klavir) i James McNew (bas/gitara/bubnjevi) nisu ništa manje u prvom planu od gitariste Kaplana, naročito u pjesmama u kojima se čuje Georgijin vokal (I feel like going home, u kojoj je svirala klavir), ili u pjesmama u kojima je bas linija dominantna (Pass the hatchet, I think I'm goodkind, nažalost nije odsvirana Moby octopode).
Kad smo kod Pass the hatchet, uvod je pored strahovite bas linije imao i nevjerovatnu i totalno izmijenjenu gitarsku solažu koja se može koristiti kao školski primjer za ono što se neprecizno naziva eksperimentalnom rock muzikom.
EKSKLUZIVNO - YO LA TENGO U KOPENHAGENU
Iz svega navedenog je jasno da je komunikacija benda sa publikom protekla savršeno. Tako smo imali dijalog u kome Ira kaže: "Pošto je ovo bis, bićemo toliko ljubazni i ispuniti jednu želju nekome iz publike, jer više od izvedenog večeras nismo planirali“.
(čuje se ime pjesme)
„Važi.“
(publika počinje da aplaudira)
„Samo opušteno sa aplauzom, jer ovo nismo svirali dugo, tako da ćete teško imati poriv da aplaudirate kasnije“.
EKSKLUZIVNO - YO LA TENGO U KOPENHAGENU
Nismo čuli Sugarcube i Black flowers, ali zato jesmo Center of gravity (odsvirana takođe „po narudžbi“), Mr tough, Sometimes I don't get you kao i Autumn Sweater. Akcenat je bio na albumima I can hear the heart beating as one (1997) i ovogodišnjem I’m not afraid of you and I will beat your ass. Strahovito jednostavni i prijatni, a u isto vrijeme izrazito profesionalni i sa začuđujućim stepenom vladanja instrumentima, Yo La Tengo su odsvirali koncert koji će vjerovatno pamtiti i sami. Za publiku se to pitanje ne postavlja.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji