Popboks - TWO DOLLAR GUITAR - The Wear and Tear of Fear: A Lover’s Discourse [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.11.2006. 00:00

TWO DOLLAR GUITAR

The Wear and Tear of Fear: A Lover’s Discourse

Ovoga puta noseći ime Two Dollar Guitar bezmalo sasvim sam, Tim Foljahn ispevava izvanrednu ljubavnu ploču bez viška patetike, u isti mah svedenu i raskošnu

Marko Artuković

Ocena:
7
7/10



Činjenica da prethodni album Two Dollar GuitarWeak Beats and Lame-Ass Rhymes (2000) nije dosegao razmere indie hypea kakve bez većih problema dobijaju znatno manje kvalitetna izdanja, ne sprečava ga da bude jedna od boljih alternativnih ploča objavljenih u poslednjih 10-ak godina. Da je nekim slučajem objavljen nekoliko sezona kasnije, bio bi jedan od ozbiljnijih kandidata za ploču date godine.
The Wear and Tear of Fear: A Lover’sDiscourse zaokret je iz čvrstog bendovskog izdanja Two Dolar Guitar sa prethodnog albuma u sobu Tima Foljahna, koji je gotovo čitavu ploču otpevao, odsvirao i snimio sam. To, srećom, ne znači da je u pitanju lo-fi poluproizvod: pesme zvuče kristalno i raskošno, a neveliki broj instrumenata – tu su skoro isključivo gitara i nešto sintetike – logičan je, gotovo organski, izbor kada su ovakve kompozicije u pitanju.
Između uvodnog i završnog instrumentala, koji album uramljuju u post-rock ključu, smešteno je osam ubedljivo intimnih pesama koje, bez viška patetike, slikaju različita ljubavnička stanja i (pretežno unutrašnja) zbivanja.
TWO DOLLAR GUITAR
The Wear and Tear of Fear gotovo je besmisleno slušati tokom obdanice (osim, naravno, ako je u pitanju neki poseban dan) – ovo je velika noćna muzika kao što su to Marquee Moon grupe Television (čiji je basista Fred Smith miksovao Wear and Tear) ili Tilt Scotta Walkera (koji ovde nije radio ništa, niti je bilo potrebe za tim). Spore, teške i dramatične kompozicije inspirišu na nepomično slušanje i duboko disanje. Perfektno raspoređeni, uklopljeni i dozirani elektronski slojevi, naneti širokim potezima, ni na trenutak ne zvuče kao puka zamena za „pravu stvar“ – naprotiv.
To je najupadljivije u grandioznoj The Wild Night, kada talasi sintetičkog orkestra proširuju i produbljuju pokretnu sliku romantičnog zanosa: više nego simfonijskom, ovde je mesto orkestru koji čovek svira sam.
Steve Shelley, bubnjar Sonic Youth, ali i Two Dollar Guitar (uzgred, Tim Foljahn i Steve Shelley zajedno su, svirački i drugojako, podržavali Chan Marshall u ranim danima Cat Power) ovde je samo producent (uz samog Foljahna) i izdavač; ovom albumu bubnjevi nisu ni potrebni da bi bio usredsređen i ritmičan; štaviše, i oni bi umanjili njegovu nepreglednu intimnost.
Ono što je i ranije bilo očigledno sada je izolovano i utoliko upečatljivije: Tim Foljahn je izuzetan autor i izvođač čija kreativnost i pevačko-sviračka sigurnost nadahnuto i umešno artikulišu jednu osobenu inteligentnu emotivnost u muziku dostojnu noćobdijskog kompiliranja sa najboljim pesmama Nicka Drakea, Leonarda Cohena i The Sex Pistols.
The Sex Pistols? Pa, da; u principu - što da ne.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.