Popboks - NINA NASTASIA - On Leaving [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.12.2006. 00:00

NINA NASTASIA

On Leaving

Njujork sigurno ima da ponudi još nešto sa alternativne scene osim one struje – od Velvet Undergrounda do Enona – koja je više bila naklonjena muzičkim ekstremima. Ali nije se moglo lako pretpostaviti da ta druga strana može imati lice koje pokazuje nešto za šta je malo verovatno da bi nastalo u jednoj užurbanoj metropoli

Miloš Trifunović

Ocena:
7
7/10



Nina Nastasia je upravo negativ slike velikog grada, tiha i jednostavna, u intimnoj atmosferi, s glasom i akustičnom gitarom. Uz minimalnu pratnju, ona na jednostavan način pripoveda kratke priče koje će nas odvesti daleko od grada.
Može se istaći i zanimljiva činjenica da je već izdala dva albuma za Touch & Go, diskografsku kuću čiji je zaštitni znak buka, kao i to da se Steve Albini na njenim albumima redovno pojavljuje kao producent. Kako je došlo do spajanja ovih suprotnosti nije lako objasniti, ali Albini se na novom albumu opet pojavljuje u istoj ulozi, i to sa Kennanom Gudjonssonom i samom Nastasiom.
NINA NASTASIA
Pojednostavljeni aranžmani u odnosu na prethodne albume, uz odbacivanje gotike, čine glavnu promenu u zvuku. Bez dramatike, opuštenim pristupom pevanju, Nina Nastasia stvara utisak da se pesme izvode u nekom malom prostoru, skoro neobavezno i iz čistog zadovoljstva. Tišina koju ćemo čuti nije poput one koja pojačava tenziju, već pre suprotno. Zbog toga je potrebno imati strpljenja, ali i vremena da se prebacimo mentalno u odgovarajući seting koji bi nam omogućio da album čujemo kako treba.
Poput slučaja dive Cat Power, ali bez neuroze, ovaj album nosi minimalistički folky zvuk gitare i glasa. Skoro je podjednako važan i klavir, koji je prati na većem delu pesama, potcrtavajući intimu. Zvuk bubnja je već negde pozadi, primetniji samo u pesama jačeg tempa, odjekujući i donekle težak, zahvaljujući karakterističnoj Albinijevoj produkciji. U pesmi Jim’s Room, koja otvara album, škripanje gudačkih instrumenata na sasvim odgovarajući način će pratiti ispovest o izmišljenom prijatelju iz detinjstva. Priča o prošlosti će se ponoviti, ovoga puta sa osećajem gubitka, i u sledećoj Brad Haunts A Party, skoro pop pesmi.
Counting Up Your Bones donosi najviše od dramatike, hermetičan tekst sa melanholičnim linijama koje je čine emocionalno najangažovanijom pesmom na albumu. Dumb I am je simpatična pesma otpevana u prvom licu, u blesavom i himničnom folk izvođenju. Sledeća Why Don’t You Stay Home zaista i zvuči kao da ju je ispričala supruga nekog divljeg avanturiste u američkim zabitima, u nekom prošlom dobu: Why don't you stay home where you're loved/Where you'll never be hungry or lost no stranger. U Treehouse Song ukrštaju se ljubavni motivi s motivima bežanja na neko intimno mesto.
NINA NASTASIA
Pesme Nine Nastasije lišene su svega suvišnog, tako da nema ni instrumentalnih delova. Kada se otpeva sve što se ima otpevati, pesma se završava, tako da se priče koje slušamo brzo smenjuju. Trideset i tri minuta je nešto ispod proseka trajanja albuma u eri kada muzičari po svaku cenu žele da iskoriste sav kapacitet kompakt-diska, ali je i podatak koji je u skladu s poetikom autora.
Blagotvorno delujući na iscrpljenost usled života u gradu, omogućavajući da se ponovo u miru sretnemo sa svojim intimnim sećanjima, Nina Nastasia napravila je album na kom pokazuje svoj poseban stil, kome se moramo prepustiti sami, jer nas u svojoj nepretencioznosti neće sam osvojiti.

A po dodatnu dozu intime i tišine možete doći u beogradski Dom omladine, 15. decembra, na još jedan koncert Nine Nastasije, posle onog od pre nekoliko godina, kada smo saznali za nju.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.