Popboks - ROCK DOKUMENTI IZ BIVŠE YU - Selekcija regionalnog rock dokumentarca - Gledaj najglasnije! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.12.2006. 00:00

ROCK DOKUMENTI IZ BIVŠE YU - Selekcija regionalnog rock dokumentarca

Gledaj najglasnije!

Da li zaista postoji čovek koji se zove Žikica Simić?; Oči u magli; Dolgcajt; Nevidljiva nacija; Kud Idijoti - stare pizde; Kad se neko nečem dobrom nada; Shuffle: politics, bullshit, rock ‘n’ roll

Vreme: Subota/nedelja, 16. i 17. decembar 2006. godine
Mesto: Bioskop Doma omladine Beograda
Produkcija i selekcija: DOB, u saradnji sa Popboksom i Pop Depression




Tokom dva dana narednog vikenda u Domu omladine Beograda biće prikazan izbor dokumentarnih filmova sa prostora bivše Jugoslavije koji za temu imaju odrastanje generacije zahvaćene uticajem punk zvuka kasnih 70-ih i 80-ih godina. Filmovi stavljaju naglasak na trag koji su ove generacije ostavile, i još uvek ostavljaju, u kulturama na ovim prostorima. Filmovi koji su odabrani odslikavaju energiju, istrajnost i nemirenje sa postojećim poretkom vrednosti u društvu koje su kroz svoju muziku i stav akteri ove scene iskazivali. U atmosferi apatije, uspavanosti i međunacionalne netrpeljivosti novi individualni izraz često probija usko nacionalne okvire i igra prevratničku ulogu dajući snagu novim idejama. Autori čija su ostvarenja našla svoje mesto u ovoj selekciji, posredno ili neposredno tretiraju ovu važnu temu. Snažna poruka koja dolazi sa margine jedne kulture i probija njene granice jeste fenomen koji ovaj izbor posebno želi da osvetli.
Subota, 16. decembar (18:00)
DA LI ZAISTA POSTOJI ČOVEK KOJI SE ZOVE ŽIKICA SIMIĆ?
Autor: Ivan Andrijanić
trajanje: 25 min
Produkcija: FDU, Beograd, 1996.
DA LI ZAISTA POSTOJI ČOVEK KOJI SE ZOVE ŽIKICA SIMIĆ?
U Beogradu 80-ih godina prošloga veka bilo je neophodno pronaći sklonište. Radio emisija Tajanstveni voz Studija B ga je pružala onima koji su sanjali veliki rock ’n’ roll san. Film Da li zaista postoji čovek koji se zove Žikica Simić? predstavlja žestoku, fanovsku „ekspertizu“ paralelne stvarnosti koju je taj šou nudio. Jedinstveni pogled na skromnu, antiherojsku ličnost autora koji već više od dve decenije profiliše muzički ukus beogradske rock publike.


OČI U MAGLI
Autori: Nino i Jadranko Pongrac
trajanje: 31 min
Produkcija: Studio K.I.S, 2005.
Zdenko Franjić
Zdenko Franjić, vlasnik nezavisne etikete Slušaj najglasnije! je heroj DIY (do it yourself) filozofije i underground estetike na ovim prostorima. U muzičkim krugovima njegovo ime se izgovara sa poštovanjem. Oči u magli, između ostalog, tematizuje cenu plaćenu beskompromisnisti i ostanku, i opstanku na margini. Film govori o napuštanju sigurnog i monotonog posla i drugačijem životu koji je neretko na ivici egzistencije. Iz te priče otvara se važno svedočanstvo o dešavanju na hrvatskoj sceni u drugoj polovini 80-ih. Film beleži iskaze svih relevantnih učesnika tog perioda. On takođe baca svetlo na život i rad kontroverznog autora Ivice Čuljka (alias Satan Panonski) čiji nastupi, i istupi u javnosti, kao i njegova smrt pod čudnim okolnostima ostaju predmet nedoumica i nagađanja.


Subota, 16. decembar (20:00)
DOLGCAJT (premijera!)
Autor: Igor Zupe
trajanje: 47 min
Produkcija: OmeU, SLO, 2006.
DOLGCAJT
Jugoslavija u periodu 1977-1980. Jedna ploča uspeva da napravi pukotinu u sistemu samoupravnog socijalizma. Film o debi albumu Pankrta prati uzbudljivu priču Marina Rosića, fana benda. Kada je ploča Dolgcajt izdata on je imao 15 godina. Vreme prolazi ali pogled na svet ostaje određen pojavom debi albuma grupe Pankrti. Film obiluje arhivskom građom (TV i lična arhiva) i rekonstruiše događaje ukrštajući svedočanstva brojnih učesnika i očevidaca ovog burnog perioda. Dolgcajt ima neposrednost snagu, brzinu i jezik svojstven direktnom punk pristupu koji su Pankrti negovali.


Nedelja, 17. decembar (18:00)
NEVIDLJIVA NACIJA
Autor: Darko Kovačević
trajanje: 93 min
Produkcija: Net1zen, 2006.
NEVIDLJIVA NACIJA
Dokumentarac o stvaranju i razvoju nezavisne muzičke scene u Subotici tokom perioda komunizma, nacionalizma i pseudo tranzicije. Isto tako, ovo je sociofenomenološka studija o individualcima koji odbijaju da budu deo ponuđenog društvenog poretka ili da na bilo koji način uzmu učešće u njemu. Film obiluje arhivskim snimcima bendova koji se nikada nisu probili do šire javnosti, i prikazuje priče ljudi koji bi se mogli okarakterisati kao marginalci.


Nedelja 17. decembar (20:00)
KUD IDIJOTI - STARE PIZDE
Autor: Nemanja Babić
trajanje: 17:30
Produkcija: FDU, Beograd
Kako je poruka o nepristajanju na zatvorenost i ksenofobiju uspela da dođe iz Pule do Beograda i Srbije krajem 80-ih i početkom 90-ih kada su odnosi između dve republike bili izokrenuti u otvoreni ratni sukob. Film o KUD Idijotima govori komunikaciji i zdravoj energiji kojoj aktuelni politički događaji nisu mogli da naude. Korišćeni su i retki arhivski snimci poput neuspelog koncerta KUD Idijota u Domu omladine Beograda. Osim priče članova benda i snimaka koncerata, film prikazuje veliki uticaj koji je muzika KUD Idijota imala u Beogradu i Srbiji na generacije koje su odrastale 90-ih.


KAD SE NEKO NEČEM DOBROM NADA
Autor: Brankica Drašković
trajanje: 28 minuta
Produkcija: urbaNS, 2001.
Film predstavlja dokumentarni zapis o dvadeset godina postojanja novosadske rock grupe Obojeni Program, koja se 1990 godine svojim prvim albumom Najvažnije je biti zdrav upisala u jugoslovensku muzičku istoriju ne samo zbog par antologijskih pesama, već i zbog tada ozvaničenog stava i stila koji i danas propagiraju.
KAD SE NEKO NEČEM DOBROM NADA
Dramaturška linija filma prati najznačajnije trenutke iz života grupe: od njihovog nastanka u okrilju Novog talasa, nastupa na nekad relevantnim jugoslovenskim festivalima (YURM i Subotički festival) i izdavanja prvih albuma za prve nezavisne izdavače u tadašnjoj Jugoslaviji, preko njihovog antiratnog angažmana i ne pristajanja na kompromise bilo koje vrste tokom 90-ih, zbog čega su proglašeni za nepodobne muzičare kojima se nisu vrteli spotovi na srpskim televizijama, do njihovih koncerata u regionu kojima uspostavljaju pokidane kulturne veze, i snimanja šestog albuma Ako nisam dobra šta ćemo onda?.


SHUFFLE: POLITICS, BULLSHIT, ROCK ‘N’ ROLL
Autori: Edon Rizvanolli & Ylber Mehmedaliu
trajanje: 42:34 minuta
Produkcija: 1244 Productions, 2005.
SHUFFLE: POLITICS, BULLSHIT, ROCK ‘N’ ROLL
Šest bendova sa područja Kosova i Metohije pokušava da svojom muzikom uobliči protivrečnu socijalnu i političku situaciju koja ih okružuje. Njihov trud ipak ostaje dostupan uskom broju ljudi. Alternativna muzika i na Kosovu ostaje na margini. Film prikazuje teškoće na koje nailaze mladi muzičari i pokušava da odgovori na pitanje zašto je rock muzika potisnuta i ne može da dođe do publike. Dok neki akteri priče jednostavno krive turbo fulk i političke elite, postoje i oni koji upiru prstom u nedostatak profesionalizma i istrajnosti u sopstvenim redovima. Shuffle: politics, bullshit, rock ‘n’ roll govori o paradoksalnoj situaciji pokušaja da se živi i misli drugačije u uslovima razorenog društva i svakodnevnih međuetničkih sukoba.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi