Popboks - PJ HARVEY - The Peel Sessions 1991-2004 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.12.2006. 00:00

PJ HARVEY

The Peel Sessions 1991-2004

Live retrospektiva sačinjena bez best of kriterijuma, preporučljiva više za ljubitelje engleske umetnice, i za nijansu manje za sve ostale

Nenad Pejović

Ocena:
6
6/10



Tokom svoje karijere, Polly Jean Harvey ima tempo od bar jednog izdanja svake dve godine, pa se Peel Sessions može uzeti kao spona između albuma Uh Huh Her (2004) i narednog studijskog izdanja koje ne treba očekivati pre narendog leta.
Naravno, pojavljivanje bilo čijeg albuma na etiketi Peel Session najčešće ne predstavlja tek još jednu diskografsku jedinicu u opusu, pa to nije slučaj ni sa PJ Harvey koja je, kao i gotovo svi ostrvski muzičari gajila poštovanje i ljubav prema najpoznatijem DJ-u svih vremena.
Dvanaest pesama sa ovog diska mogu se slušati kao dnevnik odrastanja zbunjenog i talentovanog devojčeta iz Dry/Rid of Me (1992-3) perioda, kroz sazrevanje na albumima To Bring You My Love/Is This Desire (1995-98) do trijumfa na Stories from the City, Stories from the Sea (2000).
PJ HARVEY
Prvi nastup u Peelovom šou desio se oktobra 1991. i sa njega su preuzeta četiri naslova (Oh My Lover, Victory, Sheela-Na-Gig, Water). Ovaj zapis prethodi regularnom objavljivanju ovih pesama na senzacionalnom debiju Dry skoro godinu dana, te je zanimljivo čuti ove pesme u rough verzijama, koje su aranžmanski uglavnom doterane kao i na prvencu, ali sa silovitošću početnika koji dobro zna šta hoće.
Slede Naked Cousin i Willie Dixonova Wang Dang Doodle (1993), nakon čega dolaze na red tri pesme iz nastupa septembra ’96 (Losing Ground, Snake i That Was My Veil), što je bilo vreme u kome se PJ nalazila na granici mainstream uspeha, kako zbog superlativa koji su pratili svako njeno dotadašnje izdanje, tako i zbog uticaja koji je grunge izvršio na masovni ukus.
To se ipak nije desilo sve do 2000. i pomenutog, Mercury nagradom ovenčanog albuma Stories from the City, Stories from the Sea, sa koga su na Peel Sessions uvršćene This Wicked Tongue i Beautiful Feeling. Polly je u svojoj 30-oj blues i folk uticaje sa početka transformisala u dirljivu melanholiju, sa imidžom i robusnošću Joan Jett 21. veka koji joj je savršeno pristajao.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.