Popboks - KASABIAN - Empire [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.01.2007. 00:00

KASABIAN

Empire

Negde gde Primal Scream nikad nisu svirali plesnu muziku, Kasabian bi možda imali više smisla. Na našoj planeti, međutim, Kasabian su samo jedna od stvari uz koje se može plesati. A plesati se može i uz metronom

Marko Artuković

Ocena:
4
4/10



Linda Kasabian bila je članica družine Charlesa Mansona i svedok-saradnik na suđenju Mansonu i ekipi (1970-71). Zahvaljujući njenom svedočenju, glava „Porodice“ i dan danas prima poštu obožavalaca iza zatvorskih zidina.
Muzika engleskog benda koji je uzeo njeno prezime, pak, ne daje nove informacije od naročitog značaja: ona zvuči kao robotizovani pokušaj dočaravanja plesne estetike Primal Scream i, u manjoj meri, madchesterske mode koja je u britanskoj alternativnoj muzici dominirala krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka.
Empire, njihov drugi album, donosi znatno suvlji zvuk nego debi Kasabian (2005), što se da tumačiti kao potenciranje „umetničke“ strane benda. Umetnost se, međutim, završava pre nego što počne – na formalnoj sličnosti sa kraut rockom, koja ne podrazumeva uspešno prizivanje sočne lirsko-intelektualne supstance nemačkih majstora repeticije.
Upotrebna vrednost Empire ograničena je, tako, na njegovu plesnost – koja, opet, nije dovoljno izrazita da bi se pesmama sa ovog albuma dala prednost nad proverenim favoritima koji su pre gotovo dvadeset godina skuvani u Manchesteru, ili radovima Primal Scream... ili tolikim drugim stvarima.
KASABIAN
Kvalitativno, album je prilično ujednačen, što u ovom slučaju znači: uporno neinventivan i plitak. Ipak, što se kaže, red je da se poimence pomenu neke pesme: jedna od numera na albumu se zove Shoot the Runner, a druga, koja dolazi nešto kasnije, zove se By My Side. Eto. Negde Kasabian na Primal Scream liče više, a negde nešto manje; sve u svemu, liče previše.
Završivši svoje svedočenje na suđenju Mansonu i mansončadi, Linda Kasabian je kroz novi identitet dobila priliku za distanciranje od svoje prošlosti. Prošlost o kojoj svedoči ovaj bend nije nešto od čega bi valjalo što pre pobeći.
Ukoliko, međutim, neko od članova grupe poželi da ponudi nešto istinski interesantno (multiinstrumentalista Chris Karloff je već napustio grupu, pred izlazak Empire, zbog neslaganja kreativne (?) prirode), verovatno ipak ne bi bilo loše da to ne bude pod imenom Kasabian: posle ovako ravnomerno slabog albuma, nema baš čvrste osnove za nadu da će pod tom firmom biti objavljeno nešto što će impresionirati i potrajati.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.