Popboks - VA - 8-bit Operators - The Music Of Kraftwerk [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.02.2007. 00:00

VA

8-bit Operators - The Music Of Kraftwerk

8-bit “chiptunes” mikro-scena, koja već skoro 10 godina obitava širom sveta zahvaljujući generaciji muzičara koji su bili tinejdžeri u vreme kada su igrice imale boja koliko igrači godina, dostigla je vrhunac okupljanjem najbitnijih aktera krajem 2006 na njujorškom festivalu BLIP i upravo ovom kompilacijom

Luka Ivanović

Ocena:
7
7/10
Sama činjenica da je jedna uticajna mainstream etiketa izdala kompilaciju/tribute bez ijednog poznatog imena govori o tome da je neko shvatio potencijal ove scene, koja je na izvestan način antidot savremenoj muzičkoj produkciji. Na granici funkcionalnog fetišizma i (ne)opravdane nostalgije za vremenom kada je sve bilo tehnološki jednostavnije, 8-bit muzičari putuju ka prošlosti u kojoj je sve ovo bilo ako ne nemoguće, onda dostupno samo nekolicini japanskih programera.
Tačno deceniju nakon revolucionarnog Nintendo Game Boya, pojavljuju se neautorizovani muzički softveri u kertridžima. Jedan iz Nemačke (Nanoloop) i jedan iz Švedske (LSDJ) uspostavljaju vladavinu ovim tržištem i tokom godina najviše bivaju zaslužni za samu scenu. Zanimljivo je da su oba glavna programera uvršteni na ovoj kompilaciji sa svojim obradama.
VA: 8-bit Operators - The  Music Of Kraftwerk
Programer Nanoloopa je objavio na svom sajtu da je prodato više od 10.000 primeraka softvera, što je cifra koja je sigurno spominjana u kancelarijama Astralwerksa prilikom zaključivanja ideje o kompilaciji. Verovatno se i neko setio Beckovog 8-bit singla Hell Yes sa albuma Guero (2005), a i sam Beck je svirao Game Boy na svojim nastupima, dok je dve godine ranije Malcolm McLaren je za časopis WIRED izjavio da je jedini pravi novi punk upravo 8-bit scena.
Korak ka još jednoj deceniji unazad i još jednom novom prilaženju (pre)često obrađivanih i citiranih Kraftwerk je nezahvalan zadatak i verovatno iznuđen kompromis od strane izdavača. Iako je objekat u stihu “I’m the operator of my pocket calculator” danas dostigao stadijum “pocket synthesizera”, ne može se reći da su ove obrade inventivne.
Osim što postoji izdavačka kuća 8bitpeoples, koja sa preko 70 izdanja dostupnih za free download nudi sasvim dovoljno odličnog autorskog materijala za kompilaciju originalne 8-bit muzike, izgleda da je ideja oko posvete Kraftwerku (čiji je pun naziv 8-bit Operators - The Music Of Kraftwerk Performed On Vintage 8-bit Video Game Systems) izdavačkoj kući bila dodatna sigurnost za uspeh kompilacije, a i još jedan izazov muzičarima da se uhvate konkretnog zadatka.
VA: 8-bit Operators - The  Music Of Kraftwerk
Sami 8-bit sistemi, da pojasnimo, funkcionišu po veoma ograničenim mogućnostima i karakteristike ovog zvuka su poznate svakome ko je odigrao bar Tetris na Game Boyu.
Proces rada prstiju sa tih osam tastera da bi se sastavio aranžman je znatno komplikovaniji nego na savremenoj opremi, pa je ovo iznad svega počast koju jedna generacija odaje bar dvema pre njih, onima koji su usavršili elektronsku muziku do trenutka kada postaje pop, a zatim i onima koji su usavršili kompjutere/mikroprocesore do trenutka kada oni postaju lični.
PS: i omot je nastao korišćenjem Game Boy kamere!
Spisak pesama:
  1. Bacalao - The Robots (Die Roboter) – Switzerland (MySpace)
  2. Glomag - Pocket Calculator - USA
  3. Covox - Computer Love - Sweden
  4. Role Model - Showroom Dummies - Sweden
  5. Nullsleep - The Model - USA
  6. David E. Sugar – Radioactivity - UK
  7. Oliver Wittchow – Kristallo - Germany
  8. 8-Bit Weapon – Spacelab - USA
  9. firestARTer - Computer World (Computerwelt) - Germany
  10. Neotericz - Electric Café - Argentina
  11. Receptors – Trans-Europe Express - USA
  12. Herbert Weixelbaum – Tanzmusik - Austria
  13. Bubblyfish - It's More Fun To Compute - USA
  14. Bit Shifter – Antenna - USA
  15. gwEm and Counter Reset - The Man-Machine (Die Mensch-Maschine) - UK


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.