Popboks - SALLY SHAPIRO - Disco Romance [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.02.2007. 00:00

SALLY SHAPIRO

Disco Romance

Da li je ovo samo disko pevačica obavijena misterijom? Ili pokušaj comebacka italo diska, orkestriran od strane producenta Johana Agjeborna i nepoznate švedske nimfete

Jelena Maksimović

Ocena:
5
5/10
U poplavi svakojakih reciklaža kojima obiluje savremena muzička scena jedan od najsimpatičnijih pokušaja je nedavno uskrsnuće stila pod imenom italo disco. Seća li se neko muzike iz Flešdensa u izvedbi Irene Cara ili refrena iz filma The NeverEnding Story sa sve iz-glave-neizbrisivim na, na, na, na...?
Bez obzira na očiglednu frivolnost i stremljenje ka statusu kul kiča, ovaj podžanr - predvođen producentskim magom Giorgom Moroderom, pionirom sintisajzera i kompozitorom muzike za najuspešnije blokbastere 80-ih - ima značajan uticaj na današnju elektronsku scenu.
Disco Romance je projekat iza koga stoji švedski producent Johan Agjeborn u čijoj realizaciji učestvuje nepoznata pevačica, koja se krije iza imena Sally Shapiro, ako takva osoba uopšte postoji. U odnosu na uzore od pre 25 godina, matrica je gotovo nepromenjena: pulsirajuća ritam mašina, sa vatromet-praskavim efektima pred svaki refren, razigrani sintisajzeri.
Ali sa daleko bleđim rezultatom, uglavnom zbog monotono zašećerenog vokala - priznajem da sam propustila očijukanje u disku na hotelskoj terasi na jadranskoj obali cirka 1984, ali te zvučne slike niko nikad neće izbrisati iz moje memorije, kao dokaz bolje prošlosti koje se jedva sećam ili koja se nikad nije dogodila.
SALLY SHAPIRO: Disco Romance
Prozaični tekstovi i povremeno šaputanje na francuskom bi trebalo da dočaraju tinejdžersku žudnju, ali čak i ta naivnost/nevinost je iskalkulisana. Stihovi tipa “I want to kiss you, I need to kiss you, please don’t go I love u so” ili ode držanju za ruke su upućeni šiparicama. Ali svi znamo da su one odavno prevazišle tu fazu, tako da ovaj album promašuje ovu ciljnu grupu. Umesto toga on će figurirati na play listama raznih pseudointelektualaca kao dokaz njihove velike eklektičnosti.
Ako bi neki žanr po definiciji morao da iznedri hitove, onda je to ovaj. Jer bez toga on i nema smisla, što je nažalost slučaj sa Disco romance. Pesme su gotovo utopljenje jedna u drugu i predstavljaju umarajući miks koji će na kraju ostaviti samo one fizički najizdržljivije na plesnom podijumu, a album na nivo pop kurioziteta, što mu je verovatno i bio osnovni cilj.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.