Popboks - SARAH NIXEY - Sing, Memory [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.02.2007. 00:00

SARAH NIXEY

Sing, Memory

Pevačica grupe Black Box Recorder svojim solo albumom pokušava da dokaže kako nije samo glas u službi dva muškarca koji su joj oblikovali karijeru – pop gurua Luke Hainesa i nekadašnjeg basiste Jesus & Mary Chain Johna Moorea. Međutim, kada apsolvira kako nije njihova vokalna marioneta, ima teškoće da pokaže šta jeste

Dimitrije Vojnov

Ocena:
7
7/10
Sličan problem je na svojim solo albumima imala i pevačica Saint Etienne Sarah Cracknell, i posle par solo pokušaja, odlučila je da mimo matičnog benda ima samo gostovanja visokog profila kod umetnika koji joj se čine kao izazov. Nixey je na neki način pošla ovim putem pevajući na projektu Infantjoy i vrzmajući se po okolnim pločama svojih saradnika.
Iako bi, sudeći prema ovom albumu, ovakav ishod bio optimalan i za Saru Nixey, samu ploču ne treba otpisati tako lako. Sing, Memory je pun odličnih pop fusnota, u kojima Sarah Nixey meandrira između Kylie Minogue, same Cracknellice i Tracey Thorn, a s decentnošću i elegancijom Saint Etienne, pružajući nam gradivo koje liči na kanonska ostvarenja ovih diva.
Za razliku od solo albuma Sare Cracknell kao i većine drugih izdanja ovog profila, Sing, Memory nosi kvalitet koji seže dublje od singlova. Izvanredni singl The Collector je nosilac albuma i dobar kandidat za pesmu godine, a Strangelove i When I’m Here With You, kao singlovi, jesu pesme koje se izdvajaju, međutim za njima ne zaostaju Endless Circles, Masquerade i Nothing on Earth. When I’m Here With You predstavlja emotivnu srž albuma i singl koji potvrđuje superiornost stvorenu naletom Collectora.
SARAH NIXEY: Sing, Memory
Breathe In, Fade Out je maestralno realizovana pop uspavanka koja će pre ili kasnije biti potrebna u nekoj situaciji. Album postaje najoštriji u odličnoj obradi pesme The Black Hit of Space, ranog pogotka Human League, s tačno uhvaćenom borbom popa i pretenzije koja je krasila njihov rad.
Izuzev komada koji se izdvajaju, drugi najveći adut ploče je to što onda kada nije u sferi najviših dometa, nema naročito slabih tačaka. Producent James Banbury, nekadašnji saigrač Luke Hainesa iz vremena The Auteurs, ploči daje precizan i koherentan zvuk, koji potencira sve kvalitete Sare Nixey, dovoljno eklektičan da se ne može do kraja ni žanrovski ni tržišno svrstati.
Na ovom albumu Nixey pruža izuzetno mnogo uživanja onima koji su već zaraženi njenim glasom. Međutim, s još nedefinisanim identitetom, Sing, Memory ostaje ploča koja ne nudi mnogo toga novog, i ostaje zbirka odličnih fusnota, odlično izdanje za slušalački geto onih dovoljno dokonih da traže idealnu pop pesmu i među replikama već etabliranih uzora.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.