Popboks - GUSTAFI - Freak Folk [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.03.2007. 00:00

GUSTAFI

Freak Folk

“Pjesmom Eat & Die dali smo naš doprinos borbi protiv ptičje gripe i potpori ulaska u EU”, izjavio je za Hrvatski radio frontmen Gustafa, Edi Maružin. Otkrio je i da je upravo postavio nove keramičke pločice u svom podrumu gde suši meso i čuva vino

Aleksandar Dragaš

Ocena:
7
7/10
Od diskutabilnog avangardiste 80-ih, Edi Maružin je postao jedan od hrvatskih najupečatljivijih frontmena: uz to i sommelier, vinar, uzgajatelj pasa, hedonist i (s Gustafima) maltene zaštitni znak istrijanskog načina života. Snimivši šest studijskih albuma, od kojih Zarad tebe (1995), Sentimiento muto (97) i Vraćamo se odmah (‘99) ulaze u sam vrh hrvatskog rocka, Gustafi su stopili narodske korijene, prekomorske uticaje, rock 'n' roll, populističku narav i istraživački nerv kojim tragaju za još neotkrivenim glazbenim strujama poput breka koji njuši tartufe.
Možda svjestan da je Na minimumu djelomično bio pretežak za širu publiku, čini se kako je Edi pokušao donekle promijeniti kurs i još jednom pomiriti neka svoja alternativnija strujanja s pjesmama koje bi mogle postati novi hitovi i favoriti istrijanskih majstora koncertnih fešti.
GUSTAFI: Freak Folk
Freak Folk nije najbolji album Gustafa, ali da ga se skratilo na 12 pjesama, pri čemu bi balans korijena i apstrakcije bio još izraženiji, mogao je to lako postati djelo bogatog zvuka, raskošnijeg nego na prethodnom albumu, producirano s pravom mjerom i s nekoliko izvanrednih, izuzetno dojmljivih pjesama i aranžmana, a s manje freakovštine nego što to naslov sugerira.
Ovaj album svijetli je i u nas, nažalost, rijedak primjer sljubljivanja artističke kreativnosti i umjetničkih aspiracija sa zdravim populizmom i zabavnošću rock- banda i world music trupe koja može biti lako razumljiva ma gdje zasvirala, od Mediterana i Rusije do Teksasa i Louisiane.
Gustafe bi, stoga, pod hitno trebalo prezentirati na WOMEX-u.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.