Popboks - DO MAKE SAY THINK - You, you’re History in Rust [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.03.2007. 00:00

DO MAKE SAY THINK

You, you’re History in Rust

Peti album sastava iz Toronta za poznatu montrealsku etiketu donosi neophodnu svežinu u žanr koji već izvesno vreme pokazuje znake posustalosti i nedostatka ideja

Jelena Maksimović

Ocena:
7
7/10
Iako ih svrstavaju pod post-rock etiketu, kanadski kvartet Do Make Say Think izbegava stereotipe pripisane ovom muzičkom žanru. Umesto repetitivnosti i eteričnosti, DMST se čvrsto drže narativne strukture, ne zaziru od melodije, strofe i refrena, što ih čini bendom koji najviše naginje popu među svim post-rock skupinama.
Iz tog razloga, You, You’re History in Rust funkcioniše kao kompaktna celina, album koji ima veću ambiciju od toga da bude pozadinska zvučna pratnja, već polako preuzima poziciju intimnog favorita sa svakim novim slušanjem.
Sama priroda instrumentalne muzike otvara mesta različitim tumačenjima, ali su emotivna stanje autora sasvim očigledna. Bilo da je u pitanju tenzija podvučena jasnom bas linijom (Herstory of Rust), užurbanost svakodnevnice (The Universe!) ili momenat preispitivanja i priznanja samom sebi da je moralo biti tako, što nagoveštava setni klavir i uzdržani bubanj koji otvara album u Bound to Be That Way, da bi naknadno tema bila razrađena gitarskim meandriranjem.
Negde tu će se naći mesta i za grupno pevanje (o, kako je to moguće, pa zar nije ovo post-rock - pitaju se neki) u A With Living, kao i momenat sreće, ukraden od stvarnosti i odsviran a kako bi nego na akustičnoj gitari - A Tender History in Rust, koji se pušta na repeat u nadi da će tako ovo osećanje potrajati. Idealno i za razbuđivanje i uspavljivanje.
DO MAKE SAY THINK: You, you’re History in Rust
Ova četvorka je neobično disciplinovana, improvizacije su svedene na minimum, kao i uticaji jazza, novog folka i klasične muzike u numerama koje sa pravom možemo nazvati kompozicijama, one skromno počinju da bi zatim nadograđivanjem došle do eksplozivnog krešenda.
Sa ujednačenim kvalitetom prethodna četiri izdanja, svaki novi album DMST pomera kriterijume jedan stepen na gore, a sa You, You’re History in Rust očekivanja su sasvim ispunjena, a topla i vedra atmosfera pridodaju ovoj grupi jedan novi kvalitet.
Muzika Do Make Say Think je savršena za razmišljanje, putovanje i zaljubljivanje, i ne čudi da jedna je instrumentalna grupa u stanju iznedri jedan ovakav biser, koji već nedeljama pevušim, u razdraganoj In Mind: "When you die, you'll have to leave them behind. You should keep that in mind. When you keep that in mind, you'll find a love as big as the sky”.
Nemojte to zaboraviti!
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.