Popboks - KONTRABANDA - Čovek Država Handycam [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.03.2007. 00:00

KONTRABANDA

Čovek Država Handycam

Nedavno sam sa prijateljem prisustvovao koncertu mladih domaćih grupa. Tom prilikom on mi je ponudio zanimljivu klasifikaciju rok bendova. Po njemu, postoje dve vrste: ''idealisti'' i ''tehničari''. Verujem da bi se složio sa mnom da Kontrabanda pripada drugom korpusu

Marko Nikolić

Ocena:
5
5/10



Kontrabanda, bend iz Pančeva, nije nepoznato ime pomnim pratiocima domaće muzičke scene. Prošla je već decenija od pojavljivanja njihovih spotova kojima su uspeli da se urežu u čula konzumenata TV programa - i to prvenstveno vida, zahvaljujući intrigantnom imidžu; dok su pesme zbog kojih su spotovi i snimljeni isparile iz pamćenja u svim ovim godinama raspleta.
KONTRABANDA: ČovekDržavaHandycam
Novi album grupe se nedavno pojavio na etiketi PGP RTS. U pitanju je muzika za film ČovekDržavaHandycam Slobodana Simojlovića i Branislava Radovanovića, gitariste benda. Naslonjena na gitarski izraz, Kontrabanda isporučuje ambiciozno osmišljeno ostvarenje. Granice rok muzike ispituju se i proširuju u dodiru ovog bazičnog žanra sa čitavom plejadom drugih pravaca - od elektronike preko ozbiljne muzike i etna do tanga. Zavidno sviračko umeće i besprekorna produkcija koju uglavnom potpisuje Goran Nikić (osim jedne pesme koju je producirao Goran Tomanović i bonus remixa naslovne numere za koji je zaslužan Slobodan Jovanović), sve gore navedeno sprovodi u delo bez većih zamerki.
KONTRABANDA: ČovekDržavaHandycam
Ali upravo tu leži i suštinska slabost albuma - umesto da dodaci za kojima Kontrabanda poseže u cilju oplemenjivanja svog stvaralaštva donesu kvalitet koji bi u prvi plan izbacio autentičnost ili bar organsku crtu muzike grupe, oni ga obesmišljavaju. Ovom bendu nedostaju prepoznatljive pesme, jer je primetna želja da se bend pozicionira u boljoj polovini (?) srpskog mejnstrima. Čini se da ni ta zamisao nije dosledno sprovedena: kao da ni momcima iz benda nije jasan put kojim žele da krenu. Potencijal koji imaju je evidentan ali ceo postupak koji preduzimaju na ovoj ploči kao da se vodi principom ''da vuci budu siti i ovce na broju'', čime se stiče utisak da je ovom prilikom Kontrabanda progutala više nego što je bila u stanju da svari.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.