Popboks - !!! - Myth Takes [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.03.2007. 00:00

!!!

Myth Takes

Iako se ime Myth Takes može čitati i kao misstakes, sa trećim albumom Chk Chk Chk jasno je da nema greške: osmočlani njujorški groove kolektiv jedna je od najzanimljivijih pojava savremene scene

Nenad Pejović

Ocena:
7
7/10



Iako je drugom albumu Louden Up Now (2004) nedostajalo svežine kojom su se !!! predstavili na debi albumu (2000), u protekle tri godine bend nije krenuo putem manirizma, poput većine sastava koje su početkom novog veka korporacijski hohštapleri predstavljali kao rok obnovitelje.
Opet, bend je uspeo i da se otrgne opasnosti zanimljivog eksperimentisanja na margini brojnije prihvaćenosti kakvo upražnjavaju Bruklinci Oneida.
Sa Myth Takes, !!! postaju ultimativni plesni rok bend današnjice na sličan način kao što su to svojevremeno bili Talking Heads (Fear of Light/Remain in Light period), a sa blagim dodirom engleske postpunk avangarde (Rip Rig & Panic, Maximum Joy ili A Certain Ratio), neprestano provocirajući na mentalno ili stvarno đuskanje.
Pesme benda teško da funkcionišu kada se sviraju samo na gitari (mada, vredi čuti i akustičnu verziju naslovne numere sa bonus EP-ija), no ono zbog čega svaki puštač ploča može samo da se divi !!! jeste panična potreba za avanturom izražena kroz brojni instrumentarijum. Uloga duvača, doduše, je znatno umanjena, ali udaraljke su i dalje obilato prisutne.
!!!
U pesmi Myth Takes bend spaja muziku špageti vesterna i rokenrola; singl Heart of Hearts, kao i bilo koja druga pesma sa ploče, sastavljena je od otpadaka sa deponije funka, soula, elektronike, rokenrola, i pulsira poput noćnog života u savremenim megalopolisima Amerike ili u Beogradu, svejedno.
Iako su evropska provincija i moderni Rim u tehnološkom smislu međusobno udaljeni svetlosnim godinama, noćni provod uvek podrazumeva uzbuđenje na granici anksioznosti. A !!! to znaju te svaka pesma sa jedinstvenim glasom Nica Offera odslikava potragu za novim licima i situacijama u gradskim noćima.
Ni balada Infinifold - koja zatvara album i u kojoj gitarski pejzaži deluju poput omaža sugrađaninu i zanemarenom gitarskom magu Krameru (ex-Bongwater iz Big Sell Out vremena) - ne kvari raznorodni, a kohezivni zvučni kaleidoskop !!!.
To nije mali uspeh sa ovako gustim tkanjem instrumenata: Mars Volta (čija je muzika, pak, gotovo antiplesna) sa svojim prog rok aranžmanima bar na jednoj pesmi po ploči odlutaju u pravcu koji samo pozivanje na koncept može da opravda.
Iako su za nekoliko klasa iznad plitkoumnog tehno-electro-trance hedonizma, !!! međutim ne zahtevaju preveliko angažovanje moždanih vijuga, već svakim tonom šalju poziv za ples. Uz novi album LCD Soundsystema, sugestivniji poziv od Myth Takes teško da ćete dobiti ove godine.

 

Audio:

Video:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.