Popboks - FONAL RECORDS U DISTRICTU - Finski folk!? Kako se to čuje? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 29.03.2007. 00:00

FONAL RECORDS U DISTRICTU

Finski folk!? Kako se to čuje?

diskografska kuća Fonal Records i njeni autori Es, Islaja i Kemialliset Ystävät. Fonal objavljuje jedinstvenu muziku koja se predstavlja pod različitim imenima – psihodelični folk, freak folk...

Miloš Trifunović

Mesto:District, Beograd
Vreme: ponedeljak, 26. mart 2007.
Produkcija: Uroš Smiljanić i Luka Ivanović



Može se reći da je ovaj koncert dobro prošao, ako ovakva vrsta muzike može da privuče dovoljno ljudi da makar do pola ispune klub, što je često domet i relativno poznatih domaćih bendova, makar skupili sve fanove i one radoznale za takvu muziku na jedno mesto (ili ipak ne?).
Eksperimentalno i sa upotrebom dosta električnih naprava, mada ni korišćenje standardnih zvukova nije isključeno, muzičari s Fonal Recordsa čine poseban deo finske scene, koja neguje ambijentalni zvuk introspektivnog raspoloženja, i koji zvukom nastoje da se približe prirodi. Iako sve to isprva deluje opskurno, specifičan zvuk autora koji nesputano stvaraju i istražuju, sami ili jedni s drugima, u gradovima ili po raznim zabitima, šumama, praveći muziku koja je dosta atmosferična i na prvo slušanje podseća na pejzaže, mirne i prostrane, pokrivene snegom.
FONAL RECORDS U DISTRICTU
Fonal Records nije samo fenomen ograničen na lokalne okvire, već se probija i izvan Finske, naravno, imajući više status nečeg kultnog nego poznatog. Iako nepoznati i u sopstvenoj zemlji, o njima se dosta piše ne samo u tematskim časopisima kao što je The Wire, nego i u takvim kao što je, na primer, Pitchfork.
FONAL RECORDS U DISTRICTU
U Districtu (friškom beogradskom klubu koji se nalazi u podrumu Muzeja primenjene umetnosti) prvo nam se predstavio osnivač Fonal Recordsa Es (pravo ime Sami Sänpäkkilä), koji je nastupio sam proizvodeći zvuke preko gomile malih sprava, efekata i sintisajzera. Es je tokom više od jedne dekade bio aktivan objavljujući solo albume i učestvujući u drugim projektima, baveći se i video-radovima.
Čuli smo relativno duge kompozicije u kojima semplovani zvuk orgulja ima ulogu skeleta, dok su na to dodati dronovi, ponavljajuće zvučne fraze koje rastu i razvijaju se slobodno, ali bez preterivanja i naglih promena. Dominantno je introvertno raspoloženje, bilo da zvuk sugeriše ekstatičnu sreću ili tamnija raspoloženja. S obzirom na to da je Esova muzika potpuno elektronska, veza s najavljenim folkom se ne vidi.
Ali ko od nas zaista zna kako zvuči pravi finski folk? Na kraju, možda je nastup bio i prekratak. Atmosfera kao da je tek počela da se stvara, a ipak je bilo potrebno vremena da se uspostavi. Publika je zadovoljna i želi još, no Es je odlučio da se povuče.
FONAL RECORDS U DISTRICTU
Sledeća na scenu izlazi Islaja, siluetom podsećajući na Cat Power, s gitarom u rukama, nagoveštavajući nešto konvencionalniji pristup muzici. Islaja kombinuje gotski folk izraz sa odmerenim eksperimentalnijim momentima. Za Fonal je dosad objavila dva albuma, a u planu ima i album za etiketu Ecstatic Peace (Thurston Moore).
Njen najjači adut je glas, omamljen, avetinjske lepote. Za razliku od drugih Fonalovih izvođača, Islajin pristup najviše je kantautorski. Muzika je mračna, sanjiva, apatična, mistična, i u svakom smislu čudna: poređenje sa Nico automatski se nameće. Nju prati samo basista, koji pravi kontrast unoseći više živosti i snage. Skromno i svedeno, ni ovaj nastup nije mnogo potrajao, ali sve u svemu, ni jednog momenta nije zapao u preterivanje ili samodovoljnost. Publika dobro reaguje, ali primećuje se blago osipanje.
FONAL RECORDS U DISTRICTU
Kemialliset Ystävät, koji su nastupili poslednji, verovatno predstavljaju neku all star ekipu Fonalovih muzičara. Njihov broj i sastav varira od prilike do prilike. Više im prija studio, gde imaju veću slobodu da improvizuju. Na inače velikoj bini, pet muzičara, svako sa svojim delom opreme za generisanje zvuka ili instrumentima, samom pojavom u takvom ambijentu obećavaju mnogo buke – što smo i dobili.
Napokon, mogli smo čuti i muziku koja se zasniva na ritmu, koja diše i kreće se. Čuli smo i semplove, verovatno nekih tradicionalnih finskih instrumenata, ali i duge mantre koje asociraju na stondirani hipi stil "pevamo svi u jedinstvu i harmoniji".
FONAL RECORDS U DISTRICTU
Njihov nastup, iako dobrim delom deluje kao da se sastoji od improvizovanja, otkriva postojanje dobrog razumevanja među muzičarima, mada je naizgled svako od njih bio zatvoren negde u svom svetu tražeći idealnu vrstu šuma.
Iz nepoznatih razloga, i ovaj bend je požurio da napusti scenu, uprkos dobrom raspoloženju preostale publike, koja je valjda procesom filtriranja polako svedena na prave fanove ovakvog zvuka. Ipak, potpuno u nadrealno-psihodeličnom duhu cele večeri, ovaj sastav je izveo pesmu o letećem vuku, prilično dobar samoironični komentar za kraj, pokazujući koliko su zaista nepretenciozni.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji