Popboks - VARIOUS ARTISTS - Music & Lyrics [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.03.2007. 00:00

VARIOUS ARTISTS

Music & Lyrics

Pesma za tebe Marca Lawrencea je model romantične komedije s Hughom Grantom i Drew Barrymore za prolećnu sezonu 2007. godine. Međutim, kao i svi najbolji holivudski filmovi, ovaj takođe uspeva da preraste svoju bazičnu repertoarsku funkciju i ispostavlja se kao autentično ljubavno pismo pop-muzici

Dimitrije Vojnov

Ocena:
7
7/10

Autor filma Marc Lawrence mudro je odabrao da to pismo u muzičkom smislu sroči Adam Schlesinger, pop-guru najviše klase, čiji rad u grupama Fountains of Wayne i Ivy čini samo površinu njegovih pop-afirmatorskih aktivnosti. Schlesinger je, naime, u savezništvu sa Jamesom Ihom, vođom Warnerove potkuće Scratchie, koja je na američkom tržištu lansirala grupe poput švedskog sastava The Sounds.
S druge strane, Schlesinger ima bogato iskustvo kao kompozitor primenjene muzike, čiji vrhunac svakako predstavlja kolekcija savršenih falsifikata 60s popa za potrebe filma That Thing You Do! kojim je Tom Hanks pokazao da je bolji reditelj no glumac.
Schlesinger je na soundtracku za Music and Lyrics nadgledao seciranje neoromantičarskog popa 80-ih i savremenih r’n’b klupskih hitova za tinejdžere. Iako je Music and Lyrics glavnotokovska komedija, numere s ovog albuma stavljaju najplemenitiji vid osmeha na gledaočevo/slušaočevo lice. Reprodukcije žanrova ovde su urađene s puno ljubavi, bez parodiranja, s humorom koji proističe iz naglašavanja nekih idioma zadatih pop-izraza.
Otud je savremeni r’n’b, koji je mogao biti laka meta za ismevanje, naročito iz belačke/ intelektualne/ indie vizure, fenomenalno analiziran u numeri Entering Bootytown, gde se umesto klasičnog klupskog podvođenja/ nuđenja, bezmalo melanholično govori o tome kako devojke moraju da koriste svoje telo ne bi li došle do ljubavi.
Music & Lyrics
Pop 80-ih je toliko dobro razmotren da je ovaj soundtrack iznedrio čak i legitimni singl Pop! Goes My Heart, koji u interpretaciji Hugha Granta evocira ABC i Duran Duran. Inače, Martin Fry iz ABC je podučavao Granta pevanju, i njegov vokal bio je na demo snimcima koje je posle Grant pokušao da sledi. Inače, sam Fry kaže kako njemu Grant najviše zvuči kao John Cale. U svakom slučaju, Hugh Grant je u ovom filmu pokazao izuzetnu pevačku i zabavljačku veštinu, i za razliku od drugih glumaca kojima se pevačka veština uglavnom iscrpljuje u imitaciji i pretvaranju da su pevači, on nudi i nešto više.
Mladu r’n’b zvezdu Coru glumi i peva Haley Bennett, i ona pokazuje izuzetnu izvođačku harizmu. Njene pesme su podjednako ozbiljno pisane i na njima su radili neki od najatraktivnijih švedskih producenata poput Bloodshy & Avant, potpisnika hita Toxic iz repertoara Britney Spears. Bennett i cilja pevačice na tragu Britney i Shakire, i da nije nešto inteligentnijih tekstova, apsolutno bi mogla da se meri s njima.
Sve ostale numere su uz rame sa ovim najistaknutijim primercima. Štaviše, čak je i pesma oko koje se ceo film vrti, koju pišu glavni junaci Way Back Into Love, vrlo dinamična, što za pesme tog tipa retko mogu reći.
Kao što je Švedska bila stožer 80’s popa, tako se i danas najveći hitovi teen popa za Britney i slične zvezde pišu tamo, i uglavnom ih rade bivši metalci. Uostalom, sličan slučaj je i kod nas, najveće etno-pop i folk hitove pišu bivši metalci. Otud su i jedine dve pesme na albumu koje nisu originalne uzete od švedskih grupa, Schlesingerovih štićenika The Sounds i nove atrakcije Teddybears.
Albumi primenjene muzike obično ostaju neprimećeni. Music and Lyrics je jedan od retkih koji ne zaslužuje takvu sudbinu.
Video:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.