Popboks - ŽMURKE (HIDE AND SEEK) – John Polson - Nepodnošljiva lakoća predvidivosti [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.03.2005. 00:00 · 1

ŽMURKE (HIDE AND SEEK) – John Polson

Nepodnošljiva lakoća predvidivosti

Ukoliko ste filmofil sa solidnim stažom zaista nije nužno da pogledate Žmurke . Ionako ste sve to već videli pre. I to u boljim filmovima, koji se ne prave pametni već poštuju vašu inteligenciju

Miloš Cvetković

Ocena:
4
4/10

scenario: Ari Schlossberg
uloge: Robert De Niro, Dakota Fanning, Famke Janssen, Elisabeth Shue, Dylan Baker, Amy Irving
producenti: Barry Josephson, John Rogers
žanr: drama/triler/horor
trajanje: 101 min.
proizvodnja: SAD, 2005.
svetska premijera: 28. januar 2005.
zvanični web: http://www.hideandseekthemovie.com/
fotografije: IMDB
trejleri: Apple
muzika iz filma: Amazon
Šesto čulo, Duhovi u nama, Identitet, Tajni prozor... Zajedničko svim ovim pobrojanim filmovima (a lista ide i dalje) je postojanje tzv. twista , odnosno obrta na kraju koji baca novo svetlo na dešavanja koje mu prethode. Kvalitet pomenutih filmova je raznolik, što može ali i ne mora imati veze s dotičnim obrtom, ali kada ima veze stvari se svode na sledeće: da li je reč o mudroj nadgradnji, poslednjem deliću pažljivo osmišljenog mozaika koju sagledan u celosti dobija na značenju, ili pak o samodovoljnom pokušaju naknadne pameti i bacanja prašine u oči gledaoca koji bi tobož šokiran trebalo da previdi gomilu dramaturško-logičkih rupa i rupica. U slučaju filma Žmurke, u pitanju je ovo potonje.
ŽMURKE (HIDE AND SEEK) – John Polson
Smušeni David, sa ćerkom Emily, posle ženinog samoubistva odlazi u mirni i izolovani gradić. Na putu novog početka isprečiće im se Charley. Kvaka je u tome što Charley ne postoji. On je izmišljeni prijatelj male Emily, sredstvo za prevazilaželje traume, rekli bi psiholozi. David je i sâm psiholog, pa bi on to trebalo najbolje da zna, zar ne?
Na žalost, reč je tek o neveštom pokušaju scenariste da prikrije nedostatak prave priče, i likova koji su i nešto više od pukih pokretača radnje i/ili dežurnih krivaca. Da preskočimo psihologiju, pa čak i logiku, ipak je povremena suspenzija neverice nešto što se podrazumeva, ali očito je da bi autori želeli da preskočimo i sve one na početku teksta pobrojane filmove. E, pa ništa od toga, car je go, a briljantna i minuciozno odrađena uloga Dakote Fenning koja je nadglumila ovde prilično bledunjavog De Nira ne može da posluži kao dovoljni alibi za sat i po sklepane predigre podređene otrcanom obrtu. Jedino može da učini film nešto gledljivijim.
Najveće iznenađenje koje Žmurke donose je podatak da su čelnici studija Fox preduzeli sve moguće mere opreza kako završetak ne bi bio poznat pre početka prikazivanja. Međutim, na jedno ipak nisu računali: da još uvek ima publike koja GLEDA filmove.
Zato, ukoliko ste filmofil sa solidnim stažom zaista nije nužno da pogledate Žmurke. Ionako ste sve to već videli pre. I to u boljim filmovima, koji se ne prave pametni već poštuju vašu inteligenciju.


Komentari

  • Gravatar for STAKLENAPERLA
    STAKLENAPERLA (gost) | 04.04.2008. 21.54.01
    jako dobar film,drzao mi je paznju od prvog do zadnjeg sekunda,da ne zaboravim iznenadenje na kraju!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi